Διαφορετικές απόψεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος εκφράζονται στο Βερολίνο

Διαφορετικές απόψεις για τα περιθώρια επαναδιαπραγματευσης του ελληνικού προγράμματος εκφράζονται εντός του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο. Ποια είναι η επίσημη γραμμή;

Ο επικεφαλής της Κ.Ο Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο παραχωρήσεων στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στο Spiegel Online απορρίπτει κάθε αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα καθώς, όπως λέει χαρακτηριστικά, «στην περίπτωση της Ελλάδας ο χρόνος μπορεί να σημαίνει πολύ χρήμα». Αντιθέτως ζητά από την Ελλάδα να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Είναι γεγονός, όπως λέει, ότι με τις εκλογές χάθηκε χρόνος «γι΄ αυτό θα ήταν σωστό να πει τώρα η νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα προσπαθήσει να κερδίσει αυτό το χαμένο χρόνο» επισπεύδοντας για παράδειγμα τις αναγκαίες ιδιωτικοποιήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν θα πρέπει να στέλνει μηνύματα ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα μέτρα λιτότητας που έχουν αποφασιστεί. «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Ούτε οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι μπορούν να έρθουν και να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

Ο Φ. Κάουντερ καλεί δε τη νέα κυβέρνηση του Α. Σαμαρά να είναι αξιόπιστη και να τηρήσει τα όσα συμφώνησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Απορρίπτει την πρόταση για ένα πρόγραμμα αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας τονίζοντας ότι δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να απαλλάξει την Ελλάδα από τα προβλήματά της. Τέλος, ο κ. Κάουντερ επαναλαμβάνει το γερμανικό «όχι» στην κοινοτικοποίηση των χρεών καθώς κάτι τέτοιο συνιστά, όπως λέει, παραβίαση του γερμανικού και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Τι προηγήθηκε και τι απαντά η Α. Μέρκελ

H A. Μέρκελ απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενη χαλάρωση ή χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος.

Η διαμάχη στο κυβερνητικό συνασπισμό ξεκίνησε το βράδυ των ελληνικών εκλογών με τον φιλελεύθερο υπουργό Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε να δηλώνει ότι θα μπορούσε να φανταστεί να τεθούν εκ νέου στο τραπέζι τα χρονικά περιθώρια επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος χθες και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Ράινερ Μπρούντερλε.

Αντίθετα ο γραμματέας των Χριστιανοκοινωνιστών εταίρων Αλεξάντερ Ντόμπριντ τάχθηκε κατά της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος. Κάτι ενδιάμεσο εξέφρασε και ο υφυπουργός Οικονομικών Κάμπετερ.

Την επίσημη θέση εξακολουθεί να εκφράζει ωστόσο η Άγκελα Μέρκελ, που επιμένει στην υλοποίηση των συμφωνιών. Από το Λος Κάμπος απέρριψε εκ νέου ενδεχόμενη χαλάρωση ή χρονική επιμήκυνση της εφαρμογής του προγράμματος. Οι μεταρρυθμίσεις είναι ορθές επιλογές και δεν έχει κανένα νόημα να εικοτολογούμε χωρίς να έχουμε στα χέρια το αποτέλεσμα της αποστολής της τρόικας, τόνισε η καγκελάριος. Επισήμως το Βερολίνο εμμένει στην μέχρι κεραίας εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνουν αναλυτές, ακόμη και το ζητούμενο της επιμήκυνσης του χρόνου υλοποίησης των δεσμεύσεων θα είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων και δεν θα είναι χωρίς αντιπαροχή. Από την άλλη, εκτιμούν οι αναλυτές, και οι ίδιοι οι Γερμανοί αντιλαμβάνονται ότι σε κάποια σημεία θα πρέπει να χαλαρώσει ο κορσές, όχι μόνο για να δοθεί ανάσα στη νέα κυβέρνηση, αλλά επειδή η υπερβολική εμμονή στην συμφωνηθείσα γραμμή αποβαίνει αντιπαραγωγική. Ζητείται λοιπόν επειγόντως ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με υψηλή διαπραγματευτική δεινότητα και αξιόπιστες αντιπροτάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές από τους εταίρους.
Πηγή: skai.gr