Ρίτσαρντ Κουέστ στο ΣΚΑΪ: Η κατάσταση στην Ελλάδα «είναι λάθος όλων»

Ο Ρίτσαρντ Κουέστ, ο διάσημος παρουσιαστής και οικονομικός αναλυτής του CNN, βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Αθήνα για να καταγράψει τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ και στην εκπομπή LIFE, ο έγκριτος δημοσιογράφος μίλησε για την εικόνα που έχει σχηματίσει από την Ελλάδα της κρίσης, τις προκλήσεις που παραμένουν, την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου δίχως αυταπάτες, αλλά και την διαλλακτικότητα που πρέπει να επιδείξουν οι έλληνες, καθώς η σημερινή κατάσταση «είναι λάθος όλων».

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ, Γιώργο Λαμπράκο:

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ: Ρίτσαρντ, σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Θα ήθελα να μου πεις ποιο είναι το δικό σου συμπέρασμα για το τι συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΚΟΥΕΣΤ: Η πραγματικότητα είναι ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα λάβει τη βοήθεια ανακούφισης που θα ζητήσει η νέα κυβέρνηση από τις Βρυξέλλες, θα κληθεί να διαχειριστεί την καρδιά του προβλήματος, που είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Οικονομία, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, η μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, η αναμόρφωση του δημοσίου τομέα και του συστήματος υγείας.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα πρέπει να βρεθούν λύσεις. Η Ελλάδα τώρα ζητά να την αφήσουν να αναπνεύσει. Και όχι βέβαια με την αυταπάτη ότι θα σκίσουμε τη συμφωνία και θα συνεχίσουμε το μαγευτικό μας ταξίδι. Εδώ είναι ο πραγματικός κόσμος και ο πραγματικός κόσμος υπαγορεύει ότι η Ελλάδα πρέπει να ζήσει εντός της Ευρωζώνης και να γίνει ανταγωνιστική μέσα σε αυτή.
 
Γ.Λ.: Μπορεί να συμβεί αυτό;

Ρ.Κ.: Αυτή είναι μια ανεξακρίβωτη ερώτηση. Οι μεταρρυθμίσεις γίνονται και δεν θα είμαι άδικος να πω ότι ο τρόπος που έχουν όλα συμβεί μέχρι τώρα για την Ελλάδα εκ μέρους της Ευρωζώνης είναι ιδιαιτέρως φρικτός.

Το πρώτο μνημόνιο ήταν ένα χάλι και οδηγούσε προς την κατεύθυνση των αυστηρών μέτρων λιτότητας χωρίς ανακούφιση στα επιτόκια, χωρίς τίποτα. Το δεύτερο μνημόνιο ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση της μείωσης των επιτοκίων. Άρα κάποιο από τα δύο ήταν λάθος. Και τώρα είμαστε στη κατάσταση όπου η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο.

Και δυστυχώς αν η Μέρκελ, ο Ολάντ, ο Μπαρόζο, ο Βαν Ρομπέι και ο Ντράγκι θέλουν αυτό το εγχείρημα του ευρώ να πετύχει με την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης τότε θα πρέπει να της δώσουν χρόνο.

Γ.Λ. : Από τις δηλώσεις και τις συνεντεύξεις στην Αθήνα, ποια σε εντυπωσίασε και τη θυμάσαι περισσότερο;
 
Ρ.Κ.: Θυμάμαι σήμερα το πρωί έναν οδηγό ταξί ο οποίος με πήγε έως το λιμάνι του Πειραιά για ένα ρεπορτάζ. Ο άνθρωπος αυτός μου είπε απλά «δεν πάει άλλο». Και αυτή ήταν η φράση που μου έμεινε καθώς περνούσαμε από κλειστά καταστήματα, κλειστές επιχειρήσεις, κλειστές εκθέσεις αυτοκινήτων. Και του είπα ότι δεν ήταν πάντα έτσι η αγορά από όσες φορές έχω βρεθεί στην Ελλάδα και έχω έρθει πολλές φορές στη χώρα σας. Και μου είπε ασφαλώς όχι. Αυτή η εικόνα έχει διαμορφωθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Και επανέλαβε «δεν πάει άλλο».

Λοιπόν αν δεν θέλετε να έχετε ταραχές σε αυτή την όμορφη πλατεία [Συντάγματος], το λεω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι θα πρέπει να συναντηθείτε με την υπόλοιπη Ευρώπη στη μέση της διαδρομής. Είναι λάθος όλων ότι βρίσκεστε εδώ σήμερα. Όλοι τώρα θα πρέπει να κάνουν κάτι να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση.

Αλλά το κατά πόσο οι Έλληνες είναι έτοιμοι για να κάνουν κάτι τέτοιο είναι άγνωστο.
Πηγή: skai.gr