Αλ. Τσίπρας: Νέα εποχή τη Δευτέρα με δέσμευση στο ευρώ

Τη διαβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεσμευμένος στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη δίνει με άρθρο του στους Financial Times ο Αλέξης Τσίπρας.

Επικαλείται και συμφωνεί με την προτροπή του προέδρου Ομπάμα περί έμφασης στην ανάπτυξη με ένα παράλληλο μακροπρόθεσμο σχέδιο μείωσης του χρέους και των ελλειμμάτων «με ένα σταθερό και λογικό τρόπο». Όπως λέει, αυτό ισχύει και για την Ελλάδα, που χρειάζεται μια ευκαιρία για πραγματική ανάπτυξη, κάτι που αναγνωρίζεται πλέον ευρέως.

Ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι πιστεύει πως θα λάβει καθαρή λαϊκή εντολή στις εκλογές και τονίζει ότι με αυτή την εντολή θα αναλάβει άμεση δράση για να βάλει τέλος στο διεφθαρμένο και αναποτελεσματικό πολιτικό και κανονιστικό σύστημα που έχουν καταστρέψει την οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Τονίζει επίσης την ανάγκη αποτροπής της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Σημειώνει επίσης ότι η λιτότητα απειλεί να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα στη χώρα, καθώς δεν κουβαλά το πολιτικό βάρος των κομμάτων του κατεστημένου που έχουν φέρει την Ελλάδα στα πρόθυρα της καταστροφής.

Υπόσχεται ένα νέο μονοπάτι προς την ανάπτυξη μέσα από μια διαφανή κυβέρνηση και μια ανανεωμένη Ελλάδα που θα συμβάλλει στη θεμελίωση μίας στενότερης, πιο ενωμένης Ευρώπης. Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στην Ισπανία αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και ότι ο χειρισμός του έχει αποδειχθεί τελείως αναποτελεσματικός.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο λέει ότι ο ελληνικός λαός θέλει την αντικατάστασή του από ένα «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάπτυξης», το οποίο είναι αναγκαίο τόσο για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης όσο και για τη σωτηρία του ευρώ.

Τα συστημικά δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας, προσθέτει ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε μεγάλο βαθμό πρόβλημα χαμηλών εσόδων του δημοσίου. Επικρίνει για αυτό τις πολλές φοροαπαλλαγές και ρυθμίσεις υπέρ ειδικών συμφερόντων, καθώς και τη χαμηλή φορολόγηση ατομικών εισοδημάτων και κεφαλαίων, όπως και τον αναποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης φόρων. Κατηγορεί το δικομματικό πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών ότι αγνοούσε την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση.

Συνεχίζει τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του προγράμματος ανασυγκρότησης και ανάπτυξης δεσμεύεται να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα ρεαλιστικής και κοινωνικά δίκαιης δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το οποίο περιλαμβάνει: σταθεροποίηση των δημοσίων δαπανών περίπου στο 44% του ΑΕΠ με επαναπροσδιορισμό των δαπανών αυτών ώστε να διασφαλίζεται η ορθή χρήση τους, αύξηση εσόδων από την άμεση φορολογία στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (πάνω από 4% του ΑΕΠ) σε περίοδο τετραετίας και μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος ώστε να εντοπίζεται ο πλούτος και το εισόδημα όλων των πολιτών για να επιτευχθεί δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η αδιαφάνεια επικρατεί ακόμα και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την τρόικα, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει τη διαφανή ανακεφαλαιοποίηση των βιώσιμων τραπεζών, σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον. Μόνο έτσι, προσθέτει, θα αποκατασταθεί πλήρως η σταθερότητας του συνόλου του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει παραθέτοντας ρήση του Άρθουρ Μίλερ, που είχε πει ότι μία εποχή μπορεί να πει κανείς ότι λήγει όταν εξαντλούνται οι βασικές ψευδαισθήσεις της. Η βασική ψευδαίσθηση της καλής διακυβέρνησης στην Ελλάδα υπό το παλαιό δικομματικό καθεστώς έχει εξαντληθεί, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει την Ελλάδα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας. «Αυτή η νέα εποχή ξεκινά τη Δευτέρα», καταλήγει το άρθρο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο