Βρετανικά ΜΜΕ: Η Γερμανία ενώπιον της ευθύνης της

Οι ευρωπαϊκές αρχές, με τη Γερμανία στο επίκεντρο, έχουν ένα παράθυρο τριών μηνών για να διορθώσουν τα λάθη τους και να ανατρέψουν τις σημερινές τάσεις καταστροφής, προειδοποιεί με άρθρο του στην εφημερίδα Γκάρντιαν ο Τζορτζ Σόρος.

Ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής επικρίνει το Βερολίνο για το γεγονός ότι αποφεύγει τις δικές του ευθύνες για τη διπλή κρίση χρέους και τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη ρίχνοντας όλο το βάρος της προσαρμογής στην περιφέρεια. Η στάση του κέντρου της νομισματικής ένωσης απειλεί την Ευρώπη με μια χαμένη δεκαετία, προειδοποιεί ο κ. Σόρος.

Τονίζει ότι απαιτούνται το επόμενο τρίμηνο έκτακτα μέτρα που να συνάδουν με τις ισχύουσες ευρωπαϊκές συνθήκες, πριν αυτές αναθεωρηθούν υπό πιο ήρεμες συνθήκες. Αρχικά σημειώνει την ανάγκη μιας τραπεζικής ένωσης, δηλαδή τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγυήσεων για τις τραπεζικές καταθέσεις, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από ευρωπαϊκού πόρους, καθώς και την εποπτεία αυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επίσης η Γερμανία πρέπει να συμβάλλει στην ελάφρυνση του κόστους εξυπηρέτησης των χρεών των ασθενέστερων χωρών μελών. Στο σημείο αυτό εντοπίζει ο κ. Σόρος τις δυσκολίες, προβλέποντας ότι η Γερμανία θα κάνει πάλι το ελάχιστο των απαιτούμενων κινήσεων έως τη σύνοδο του Ιουνίου. Ο Τζορτζ Σόρος τονίζει όμως ότι βρισκόμαστε πια σε «σημείο μόλυνσης».

Εξηγεί ότι η ελληνική κρίση είναι πιθανό να κορυφωθεί το φθινόπωρο ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, την ώρα που και η γερμανική οικονομία θα εξασθενεί, κάνοντας πιο δύσκολο για την καγκελάριο Μέρκελ να πείσει τους Γερμανούς να βοηθήσουν άλλες χώρες.

Ο κ. Σόρος προβλέπει ότι με τον ένα τρόπο ή τον άλλο η Γερμανία θα σώσει το ευρώ, αλλά η ΕΕ θα γίνει κάτι πολύ διαφορετικό από την ανοιχτή ευρωπαϊκή κοινωνία που φαντάζονταν κάποιοι. Ο διαχωρισμός μεταξύ πιστωτών και οφειλετών θα γίνει μόνιμος, με τη Γερμανία να κυριαρχεί και την περιφέρεια να γίνεται μία καταπιεσμένη ενδοχώρα.

Το συμπέρασμα του Τζορτζ Σόρος είναι ότι απαιτείται μία ενιαία δημοσιονομική αρχή, ικανή και πρόθυμη να μειώσει το χρέος της περιφέρειας της ευρωζώνης (όχι απαραίτητα με ευρωομόλογα και με προϋπόθεση την τήρηση του δημοσιονομικού συμφώνου), καθώς και η τραπεζική ένωση.

Το περιοδικό Εκόνομιστ εξάλλου εγκαλεί την καγκελάριο Μέρκελ, η πολιτική της οποίας έχει επιδεινώσει την κρίση που ξεκίνησε από την Ελλάδα. Το βρετανικό περιοδικό αναφέρει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος δεν έχει εξηγήσει ακόμα στους πολίτες της ότι βρίσκονται ενώπιον ενός σκληρού διλήμματος: είτε αποδέχονται την αποκρουστική ανάγκη διάσωσης άλλων χωρών είτε επιλέγουν την καταστροφή του τέλους του ευρώ.

Ο Εκόνομιστ εκτιμά ότι η Άνγκελα Μέρκελ πιστεύει πως με τη λιτότητα και την πειθαρχία θα υποχρεώσει τους υπολοίπους να προωθήσουν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι αν όντως απειληθεί καταστροφή η Γερμανία θα μπορέσει να βρει τη λύση την ύστατη στιγμή. Ο Εκόνομιστ απορρίπτει αυτές τις δύο ιδέες. Ως προς την πρώτη, επισημαίνει την άνοδο των πολιτικών άκρων στην Ευρώπη, την αύξηση των εθνικών χρεών και τη μείωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Ως προς τη λύση της ύστατης στιγμής, το περιοδικό σημειώνει ότι η κα. Μέρκελ θα μπορούσε να παρασυρθεί από τις εξελίξεις, ανήμπορη να αντιδράσει.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο