Βενιζέλος: Κυβέρνηση με κορμό την Κεντροαριστερά, μέτωπο κατά της Δεξιάς

Την άποψη ότι το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στην εκλογή μίας κυβέρνησης με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον όλων των πολιτικών παρατάξεων κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

«Προτείνουμε στον ελληνικό λαό μια κυβέρνηση με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

«Υπάρχει μία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη που μπορεί να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων [...] η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», προσέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία αποδεικνύει την ευρωπαϊκή διάσταση της δυνατής αλλαγής.

Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, λέγοντας ότι «ανοίγουμε μέτωπο με τη Δεξιά, που τήρησε επί δυόμισι χρόνια ανεύθυνη στάση [...] χωρίς ίχνος αυτοκριτικής», και προσθέτοντας πως το ΠΑΣΟΚ «[ανοίγει] μέτωπα με όλες τις εκδοχές της Ακροδεξιάς».

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος έστρεψε εμμέσως πλην σαφώς τα βέλη του στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι κάποια κόμματα «δεν έχουν την πολική ευθύνη να λύσουν τα μεγάλα προβλήματα που εκκρεμούν», ενώ τόνισε πως κάποιοι δίνουν μάχες «σε φαντασιακά μαρμαρένια αλώνια».

»Ο φόβος για την ανάληψη της ευθύνης συμβαδίζει με πρόωρη αλαζονεία» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν είναι πολιτική στάση το εμπόριο των ψευδαισθήσεων επειδή ζούμε τον ίστρο μιας εκλογικής επιτυχίας»..

«Αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή τα καταφέραμε εμείς» δεν υπάρχουν διλήμματα όπως ευρώ ή δραχμή, απατώνται, κατάληξε.

Πρωτύτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε σταθεί στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούσε την διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών, υπογραμμίζοντας όμως οι διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών «ανέδειξαν την πραγματική φυσιογνωμία των κομμάτων [και] την πραγματική στρατηγική τους».

»Η χώρα πηγαίνει σε εκλογές γιατί κάποιες πολιτικές δυνάμεις που έπρεπε να φερθούν υπεύθυνα φέρθηκαν ανεύθυνα», γνωμοδότησε.

Συμπλήρωσε ότι στον απόηχο των άκαρπων διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνήσης συνεργασίας, «ο πολίτης έχει ένα στέρεο κριτήριο για να αξιολογήσει» την κάθε πολιτική δύναμη του τόπου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι κατά τις τελευταίες ημέρες «αποδείχθηκε ότι όταν καλείς κάποιες πολιτικές δυνάμεις να δοκιμάσουν στην πράξη τα λόγια τους, αυτές λακίζουν», προσθέτοντας ότι κάποια κόμματα είχαν «την ευκολία να λένε ξανά και ξανά εκλογές».

Έπειτα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στράφηκε στις τεταμένες συνομιλίες για την επιλογή υπηρεσιακού πρωθυπουργού, κατηγορώντας εμμέσως τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ζήτησε το διορισμό ενός «πολιτικού πρωθυπουργού» επιχειρώντας μία «μορφή μικροκομματικής συναλλαγής». Δεν δίστασε να πει ότι η δημιουργία μίας υπηρεσιακής κυβέρνησης συνιστά «απώλεια ιστορικού χρόνου».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «οι έλληνες θέλουν βελτίωση σε καθημερινό επίπεδο, αλλά σε μια χώρα ευρωπαϊκή και ασφαλή, όχι σε μια χώρα που είναι ζήτουλας» στην Ευρώπη.
Πηγή: Επιμέλεια: Μαράκης Αλέξανδρος