Η διαδικασία για τις νέες εκλογές

Στη μία μετά το μεσημέρι της Τετάρτης συγκαλείται σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- για τον καθορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μετά τις άκαρπες προσπάθειες του Κάρολου Παπούλια για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν δεν συμφωνηθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς άλλο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό μεταξύ των προέδρων των τριών ανώτατων δικαστηρίων και συγκεκριμένα μεταξύ του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Παναγιώτη Πικραμμένου, της προέδρου του Αρείου Πάγου Ρένας Ασημακοπούλου, και του προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Καραβοκύρη.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκισθεί αύριο, Πέμπτη όπως και οι βουλευτές που εκλέχθηκαν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη στις 11 το πρωί συγκροτείται σε Σώμα η νέα Βουλή, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να διαλυθεί την Παρασκευή εν όψει της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών.

Σύμφωνα με την ημερήσια κοινοβουλευτική διάταξη, της ορκωμοσίας θα προεδρεύσει ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής και βουλευτής της ΝΔ, Βύρων Πολύδωρας, ως ο πρώτος τη τάξει επανεκλεγείς βουλευτής. Η Ολομέλεια θα συνέλθει εκ νέου την επομένη στις 11 το πρωί με αντικείμενο την εκλογή νέου Προέδρου του Σώματος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Αντώνης Μανιτάκης, καθηγητής συνταγματικού δικαίου Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είπε ότι το ανώτατο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 30 ημέρες ενώ το μικρότερο διάστημα είναι περίπου τρεις εβδομάδες. Η βουλή – πρόσθεσε – πρέπει να ανοίξει καθώς δεν είναι λογικό να διαλυθεί εάν δεν έχει συγκροτηθεί σε σώμα. Είπε ότι η κυβέρνηση θα είναι εκλογική και δεν θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή αλλά θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να διαχειριστεί τρέχουσες υποθέσεις.
Αναφερόμενος στους νέους βουλευτές είπε ότι θα πληρωθούν τον μισθό τους αλλά δεν είναι βέβαιος αν δικαιούνται σύνταξης.
Πηγή: skai.gr