Κλείσιμο

«Σχηματίστε κυβέρνηση το συντομότερο»!

Ο επίτροπος Όλι Ρεν κάλεσε τα ελληνικά κόμματα να σχηματίσουν άμεσα κυβέρνηση για να διαχειριστεί την κατάσταση. Την ίδια στιγμή οι προβλέψεις της Κομισιόν επιβεβαιώνουν το φαύλο κύκλο της ελληνικής οικονομίας.

«Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ώστε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος για Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Κομισιον ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι επιβεβλημένη.

Οι εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν κάθε άλλο παρά αισιοδοξία επιτρέπουν αφού όλοι οι βασικοί δείκτες, όπως αυτοί της ανάπτυξης, της ανεργίας και των ελλειμμάτων αναθεωρούνται προς το χειρότερο σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου φθινοπώρου.

Υποχώρηση ΑΕΠ, αύξηση του ελλείμματος και της ανεργίας

Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, το ΑΕΠ θα υποχωρήσει φέτος κατά 4,7%, ποσοστό πολύ ψηλότερο από το 2,8% που προέβλεπε η Επιτροπή το Φθινόπωρο του 2011. Είναι προφανές ότι τα συνεχή μέτρα λιτότητας έχουν παραλύσει την οικονομία συρρικνώνοντας τα εισοδήματα και κατ/ επέκταση την κατανάλωση των νοικοκυριών. Για το 2013 προβλέπεται μηδενική αύξηση του ΑΕΠ, που σημαίνει αναθεώρηση προς το χειρότερο της προηγουμένης πρόβλεψης για αύξηση 0,7%.

Το δημόσιο έλλειμμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί φέτος στο 7,3% έναντι 7,0% που προέβλεπε η Επιτροπή το φθινόπωρο, ενώ για το 2013 -επειδή δεν λαμβάνονται υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τον Ιούνιο- προβλέπεται ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί στο 8,4% του ΑΕΠ.

Σχετικά με το χρέος προβλέπεται ότι μετά το πρόσφατο «κούρεμα» θα κυμανθεί στο 160,6% του ΑΕΠ φέτος και στο 168% του χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος είναι να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ.

Για την ανεργία οι προβλέψεις της Επιτροπής για αύξηση στο 19,7% του ενεργού πληθυσμού για φέτος και 19,6% του χρόνου έχουν ήδη ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, αφού ήδη η ανεργία κινείται στο 22%, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.
Πηγή: Νίκος Μπέλλος, Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος