Κλείσιμο

Βρετανικά ΜΜΕ: Οι κακομαθημένοι Έλληνες και ο κομματικός πανικός

Την αποτυχία της προσπάθειας του Ευάγγελου Βενιζέλου να σχηματίσει κυβέρνηση προεξοφλούν σχεδόν όλοι οι Βρετανοί σχολιαστές, με το BBC να εξηγεί ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αντιδημοφιλές, επιβαρυμένο με κατηγορίες διαφθοράς και θεωρούμενο ως ο αρχιτέκτονας της λιτότητας.

Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς φτάνουν στο σημείο να σχολιάσουν ότι η μετεκλογική στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι προσπαθεί να μην απομακρύνει περισσότερο τους ψηφοφόρους του κόμματός του που στράφηκαν στον κόμμα του κ. Τσίπρα.

Σε όλες τις βρετανικές εφημερίδες προβάλλονται εκτενώς οι δηλώσεις των Γερμανών κυβερνητικών αξιωματούχων που προειδοποίησαν την Ελλάδα με έξοδο από την ευρωζώνη. Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς γράφουν ότι όχι μόνο δημοσίως αλλά και κατ' ιδίαν η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφική.

Ο Γκάρντιαν αναφέρεται σε πόλεμο νεύρων μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας και μιλά για ενορχηστρωμένη εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τους κ.κ. Σόιμπλε και Βεστερβέλε. Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί και οι άλλοι πιστωτές της Ελλάδας είναι εξοργισμένοι και κοντά στο να πουν ότι η χώρα είναι «χαμένη υπόθεση».

Το ρεπορτάζ του Γκάρντιαν μεταφέρει κλίμα «συναγερμού και πανικού» στα ελληνικά κομματικά επιτελεία, που αναγνωρίζουν ότι μία λανθασμένη κίνηση μπορεί να στείλει τη χώρα εκτός ευρώ. Η ανταποκρίτρια συμπληρώνει ότι οι ελπίδες εναπόκεινται στο σχηματισμό μίας κεντροδεξιάς κυβέρνησης από τον Αντώνη Σαμαρά.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ μεταφέρει το κλίμα μεταξύ επενδυτών και στη Γερμανία, που φοβούνται ότι έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα μπορούσε να αποβεί πιο ζημιογόνα για τη Γερμανία από ό,τι για την Ελλάδα αν ακολουθούσαν και άλλες χώρες-μέλη.

Ο απεσταλμένος της Ιντιπέντεντ στην Αθήνα σχολιάζει ότι οι εκλογές δεν ήταν πράξη πατριωτικής ανταρσίας αλλά το τελευταίο επεισόδιο θυμού ενός κακομαθημένου παιδιού. Σημειώνει ότι στις προηγούμενες εκλογές οι Έλληνες ψήφισαν το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», ενώ όλοι ήξεραν ότι δεν ίσχυε.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα συνοδευόταν από όρους πραγματοποίησης μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούσαν στην απαγκίστρωση τομέων της οικονομίας από ένα κράτος που έμοιαζε με συνδυασμό Σοβιετικής Ένωσης και Αιγύπτου του Μουμπάρακ. Παρόλα, αυτά, συνεχίζει ο συντάκτης της Ιντιπέντεντ, το μνημόνιο υπέστη σαμποτάζ από τα πολιτικά κόμματα που είτε δεν είχαν την πρόθεση είτε δεν μπορούσαν να το εφαρμόσουν και τώρα η κυρίαρχη ρητορική είναι ότι για όλα ευθύνεται αυτό το μνημόνιο.

Αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσθέτει το άρθρο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που χρηματίζονταν, οι επιχειρήσεις που αντιστέκονται στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η μεσαία τάξη που εκμεταλλεύεται τη φθηνή εργασία των μεταναστών και τα συνδικάτα που λεηλατούν το κράτος επιρρίπτουν όλες τις ευθύνες στην πολιτική τάξη.

Στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ο Ντάνιελ Χάουντεν της Ιντιπέντεντ τονίζει ότι τεράστιος αριθμός Ελλήνων βρήκε καταφύγιο σε θεωρίες συνωμοσίας, σε ευχολόγια και στο ρατσισμό, τιμωρώντας τους μετριοπαθείς που τους είπαν την αλήθεια αι ανταμείβοντας εξτρεμιστές της δεξιάς και της αριστεράς που αγνόησαν την αλήθεια και την ευθύνη.

Ενώ στην Ευρώπη η έμφαση δίνεται στη νέα ισορροπία μεταξύ ανάπτυξης και λιτότητας, η Ελλάδα δε θα είναι σε θέση να επωφεληθεί, καταλήγει το δημοσίευμα.

Εξάλλου, σε χθεσινοβραδινή εκπομπή του BBC για την κατάσταση στην Ελλάδα, παραγωγή του Μαρτίου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε μεταξύ άλλων ότι αν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις και αν η Ελλάδα δεν βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανταγωνιστική οικονομία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο