Ρένα Δούρου και Κωστής Χατζηδάκης στο skai.gr

Ο Κωστής Χατζηδάκης και η Ρένα Δούρου, υποψήφιοι στη Β’ Περιφέρεια Αθηνών, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, μίλησαν στο skai.gr, στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων ενόψει των εκλογών.

Μακριά από τα τρομοκρατικά σενάρια που προκρίνουν ορισμένοι, δήλωσε πως τοποθετείται ο κ. Χατζηδάκης. Ισχυρίστηκε ωστόσο πως έχει αποφασίσει να λεει πλέον δύο κουβέντες παραπάνω.

Η Nέα Δημοκρατία στηρίζει το πρόγραμμά της σε τρεις βασικούς πυλώνες: την ανάπτυξη, την επιστροφή της ρευστότητας και τη δημιουργία στη χώρα ενός κλίματος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα. Ωστόσο τονίζει πως βασική προϋπόθεση των παραπάνω αποτελεί η πολιτική σταθερότητα στην χώρα την επομένη των εκλογών. Σε περίπτωση που η χώρα «μπαχαλοποιηθεί» η Ευρώπη θα προχωρήσει χωρίς εμάς, προειδοποίησε ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Χατζηδάκης επιτέθηκε ακόμα σε αυτό που αποκάλεσε «δόγμα ΣΥΡΙΖΑ», το οποίο για τον ίδιο πρεσβεύει «να είμαστε στο ευρώ με όρους ΣΥΡΙΖΑ». Το πρόβλημα του ελληνικού πολιτικού συστήματος, ισχυρίστηκε, είναι ότι υπάρχουν δύο μεγάλα κόμματα που τοποθετούνται στο κέντρο και έχουν κυβερνήσει όλα αυτά τα χρόνια και όλα τα υπόλοιπα τα οποία τοποθετούνται σε μία σφαίρα πολιτικής ουτοπίας. «Τα υπόλοιπα κόμματα εξακολουθούν να ενισχύουν το λεφτά υπάρχουν» του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Για τα σενάρια συνεργασίας στις 7 Μαΐου, ο υποψήφιος με τη ΝΔ και πρώην υπουργός, δήλωσε πως το κόμμα του έχει συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ για να μην καταρρεύσει η χώρα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τι πρόκειται να πράξει η ΝΔ την επομένη των εκλογών. Ακόμα υποστήριξε πως το πρόγραμμα του κόμματός του δεν είναι η πιστή εφαρμογή του δεύτερου Μνημονίου, ενώ δήλωσε πως το κόμμα του διαφοροποιείται από το ΠΑΣΟΚ.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε πως η ΝΔ τις έχει εφαρμόσει στα χρόνια της διακυβέρνησής της, ενώ επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως οι ιδιωτικοποιήσεις επί ΠΑΣΟΚ για δύο χρόνια ήταν «λευκοί ελέφαντες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μία ανεύθυνη πολιτική παράταξη και ούτε τάσσεται υπέρ της επιστροφής της δραχμής στην Ελλάδα, υποστήριξε η Ρένα Δούρου. «Δεν είμαστε παλαβή δύναμη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Η υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως η παράταξή της δεν είναι τυφλά ενάντια του Μνημονίου, αλλά προκρίνει ένα μορατόριουμ και τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους που κρίνει παράνομο. «Δεν είναι πανάκεια το να λέμε ότι είμαστε εντός του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υποστήριξε η κ. Δούρου.

Ερωτηθείσα για το θέμα των συνεργασιών, ισχυρίστηκε πως η σταθερότητα μίας κυβέρνησης έχει να κάνει με τις πολιτικές της, ενώ έφερε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την αστάθεια της σημερινής μη εκλεγμένης κυβέρνησης μεταξύ υπουργών, όπως της διαμάχης Χρυσοχοϊδη-Βορίδη για την Αμυγδαλέζα και Ραγκούση-Ρέππα στο θέμα των ταξί.

Διευκρίνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητάει αυτοδυναμία, «παλεύει και πάλευε και προεκλογικά την ενότητα της Αριστεράς», ενώ πρόσθεσε πως το κόμμα του Α. Τσίπρα δεν έχει κανένα κοινό σημείο με εκείνο του Καμμένου. Σε περίπτωση που δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ διερευνητική εντολή προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, η κ. Δούρου επισημαίνει ωστόσο ότι θα ζητηθεί από το κόμμα του κ. Καμμένο να ψηφίσει το δικό τους πρόγραμμα.

Ασκώντας κριτική στον αρχηγό της ΝΔ, δήλωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς ύψωσε αρχικά το «αντιμνημονιακό φλάμπουρο», το οποίο στη συνέχεια αναγκάστηκε να πάρει πίσω εν μία νυκτί. «Δεν υπάρχει ουσιαστικό προεκλογικό πρόγραμμα και ουσιαστική διαφορά ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ», υπογράμμισε ακόμα η κ. Δούρου, ενώ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν την Κυριακή θετικά και όχι μόνο «τιμωρητικά».
Πηγή: skai.gr