Βενιζέλος: Μονόδρομος μία μεγάλη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

«Οι Έλληνες κρατούν στα χέρια τους την επόμενη δεκαετία, τη μοίρα της χώρας και της επόμενης γενιάς», ανέφερε σε συνέντευξή του στους «Νέους Φακέλους» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται εντολή και νομιμοποίηση. «Πρέπει να πάμε σε μεγάλη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της υπευθυνότητας, της αλληλεγγύης και των μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας ότι δε θα ήθελε να λείπει και μία εκδοχή της Αριστεράς από αυτή την προσπάθεια.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αυτοδύναμης κυβέρνησης, επανέλαβε την πρότασή του για συνεργασία, ενώ επέμεινε στην άποψη ότι θα έπρεπε από το Μάιο του 2010 να είχε αναζητηθεί η πλειοψηφία των 3/5 (180 βουλευτών), ώστε να είχαμε μπορέσει να διαπραγματευτούμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, αλλά και να είχαμε αποφύγει πολλές «δωρεάν μαγκιές», οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας τώρα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ πληρώνει τη φθορά της διακυβέρνησης των δυόμισι ετών και το γεγονός ότι δεν τους κάλεσε όλους εξαρχής να μπουν και να στρατευθούν στην εθνική υπόθεση. Κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι «διαπαιδαγώγησε» την παράταξή του προς μια αντιμνημονιακή κατεύθυνση και μετά μπήκε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Είπε ακόμα ότι υπάρχουν φιλοευρωπαϊκά κόμματα τα οποία δε θέλουν ν’ αναλάβουν το κόστος της ευρωπαϊκής πολιτικής, όπως είναι η «Δημοκρατική Αριστερά» του κ. Κουβέλη. Ταυτόχρονα διερωτήθηκε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα φιλοευρωπαϊκό, υπέρ του ευρώ, ή ένα κόμμα αντιευρωπαϊκό, υπέρ της δραχμής.

Το Μνημόνιο και η Εξεταστική

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι εξ΄αρχής είχε ταχθεί ενάντια στην προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο, αλλά όπως είπε, η θέση του ήταν άκρως λεπτή γιατί ήταν ο αντίπαλος του κ. Παπανδρέου. «Αποδείχθηκε ότι Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκαν, γιατί υπήρχε γερμανική απόφαση να προσφύγει η Ευρωζώνη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μπορούσε η Ευρώπη να κάνει ένα μηχανισμό μόνη της, χωρίς να έχει αυτή την βαθιά εξάρτηση από το ΔΝΤ», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο δεν είχε μέσα τη μείωση του χρέους και δεν είχε μέσα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν ένα διαρθρωτικό ελάττωμα, το οποίο έπρεπε να το έχει αντιληφθεί και το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη πολύ νωρίτερα. «Το πρώτο μνημόνιο ήταν μία επείγουσα δανειακή σύμβαση με την οποία έπρεπε να λύσουμε αδήριτες ταμειακές ανάγκες. Δεν ήταν το ολοκληρωμένο σχήμα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για την απόφαση Σαμαρά να προχωρήσει σε μία νέα εξεταστική για το Μνημόνιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκινάει πολύ άσχημα, γιατί όπως είπε, «εάν θέλει να δούμε τις ευθύνες του 2009-2010, πρέπει να δούμε τις ευθύνες της περιόδου 2004-2009. Και αυτό είναι πολύ άχαρο και αντιπαραγωγικό».

Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου

Για το θέμα του πρώην υπουργού Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πέρα από τις φήμες, δεν υπήρχαν στοιχεία ούτε από τη Δικαιοσύνη, ούτε από την κοινοβουλευτική έρευνα, ούτε από το εξωτερικό. «Καμία παραγραφή δεν προστατεύει κανέναν πρώην Υπουργό, όταν υπάρχει πραγματική παρανομία... Οι ποινικές συμπεριφορές είναι ατομικές συμπεριφορές, δεν είναι συλλογικές. Και η ποινική ευθύνη είναι πάντα μια ατομική, προσωπική ευθύνη», είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Εμείς επιδεικνύουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και ετοιμότητα, γιατί βλέπω να επιστρέφουν για παράδειγμα όλοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης Βατοπαιδίου στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

Η ΑΟΖ

«Η χώρα πρέπει να διακηρύσσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εμείς διακηρύσσουμε όλα μας τα κυριαρχικά δικαιώματα. Η ΑΟΖ θέλει διακήρυξη», τόνισε ο πρόεδρος του πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο με απόλυτο σεβασμό στις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαίου. Άρα οριοθέτηση φυσικά των θαλασσίων ζωνών».

Όλη η συνέντευξη του κ. Βενιζέλου στο site των Νέων Φακέλων ΕΔΩ
Πηγή: skai.gr