Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην προεκλογική ατζέντα

Την εκτίμηση ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ, αν δεν δημιουργηθούν κέντρα κράτησης και φιλοξενίας λαθρομεταναστών σε όλη την Ελλάδα, εξέφρασε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Χρήστος Παπουτσής, υποψήφιος βουλευτής Α Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ. Τόνισε ότι το κέντρο στην Αμυγδαλέζα είναι έκτακτο μέτρο, όχι λόγω των εκλογών, αλλά λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού λαθρομεταναστών που έχουν συσσωρευτεί στο κέντρο. Σημείωσε ότι ήδη λειτουργούν 14 κέντρα πρώτης υποδοχής, τα οποία προσπάθησε να αναβαθμίσει, αλλά, όπως είπε, οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ήταν πολύ μεγάλες.

Σημείωσε ότι τόσο τα κέντρα φιλοξενίας όσο και ο φράχτης στον Έβρο στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και λειτουργούν αποτρεπτικά.

Ο κ. Παπουτσής εκτίμησε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα δεν αντιμετώπισαν όπως έπρεπε τη λαθρομετανάστευση. Όπως είπε προαπαιτούνται σοβαρές υπηρεσίες ασύλου και απελάσεων, αλλά και κέντρα κράτησης.

Αναφερόμενος στις εκλογές, είπε ότι είναι τραγικό να οδηγηθεί η χώρα ξανά σε εκλογές, αλλά δεν μπορεί και να κυβερνηθεί από κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Είπε ότι αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, πρέπει να επιδιωχθεί συνεργασία και προϋπόθεση είναι ένα πρόγραμμα κοινών δεσμεύσεων. Σημείωσε ότι το βασικό πλαίσιο είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, η ανάπτυξη και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.

Από την πλευρά του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, υποψήφιος βουλευτής Χανίων με τη Δημοκρατική Συμμαχία, χαρακτήρισε «προεκλογικό πυροτέχνημα» το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα και είπε ότι ουσιαστικά πρόκειται για ένα μεγάλο, παράνομο κρατητήριο.

Σημείωσε ότι η λαθρομετανάστευση αντιμετωπίζεται με επιπολαιότητα και στρουθοκαμηλισμό. Πάντως επεσήμανε ότι είναι αδύνατο να θωρακιστούν τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.

Τόνισε ότι το μεταναστευτικό θέμα είναι εξίσου μεγάλο ζήτημα με το οικονομικό.

Αναφερόμενος στις εκλογές, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα να συζητάμε» και χαρακτήρισε καταστροφικές τις αλλεπάλληλες εκλογές. Είπε ακόμα ότι στα βασικά ζητήματα πρέπει να υπάρχει συμφωνία, ενώ τα υπόλοιπα είναι διαπραγματεύσιμα.
Πηγή: skai.gr