Γ. Παπακωνσταντίνου: Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο μνημόνιο

Στην αναγκαιότητα του πρώτου μνημονίου τη δεδομένη στιγμή για την επιβίωση της χώρας έδωσε έμφαση ο υπουργός Περιβάλλοντος και τέως υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Δεν μετάνιωσα που μπήκαμε στο μνημόνιο. Το μνημόνιο ήταν αυτό που έπρεπε να γίνει για να συνεχίσει η χώρα να συνεχίσει να στέκεται όρθια στα πόδια της» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος. «Προδοσία θα ήταν η χώρα να επτώχευε» ανέφερε.

Δήλωσε ότι ως υπουργός Οικονομικών κλήθηκε να πάρει αποφάσεις που δεν είχε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και ο ίδιος προσωπικά, έκαναν αρκετά λάθη. «Ηθελα να αναμορφώσουμε πιο γρήγορα έναν προβληματικό, διεφθαρμένο φορολογικό μηχανισμό, είπε.

Για το ενδεχόμενο να «κοπεί» από τις εκλογικές λίστες, τόνισε ότι «έχω ζητήσει το αυτονόητο να κριθώ από τους πολίτες» σημειώνοντας ότι υπάρχουν κάποιες αποφάσεις που συγκεντρώνονται σε ένα - δύο άτομα, αλλά ήταν αποφάσεις συλλογικές. «Δεν υπάρχει πάγος στις σχέσεις μου με Βενιζέλο χθες είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση.» ανέφερε.

«Γιατί εγώ να φουσκώσω το έλλειμμα» διερωτήθηκε απαντώντας στις κατηγορίες σε διόγκωση του ελλείμματος του 2009;

«Έχω υποστεί τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος, δεν μπορώ να κυκλοφορήσω στον κόσμο να βγω έξω να πιω έναν καφέ με τη γυναίκα μου» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση της ΝΔ 36 δισ. ευρώ έλλειμμα και 300 δισ. ευρώ χρέος.

Ο διοικητής της ΤτΕ είπε πριν τις εκλογές (σ.σ του 2009) ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 10% και μετεκλογικά ότι θα φτάσει το 12% και έφτασε το 16% ακόμη και ο κ. Προβόπουλος το υποεκτίμησε τελικά, είπε.

«Από την ημέρα που έκανα τη δήλωση περί ‘Τιτανικού’ τα spreads δεν κουνήθηκαν για τις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες» υποστήριξε.

Η επιστροφή στις αγορές το 2011 ήταν εκτίμηση της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του ΔΝΤ ανέφερε.

Σημείωσε ότι είτε θα αυξηθεί η παραγωγικότητα στη χώρα είτε θα μειωθούν οι μισθοί. «Χρειάζεται απελευθέρωση αγορών, διαρθρωτικές αλλαγές και προσέλκυση επενδύσεων για να μη μειωθούν οι μισθοί» παρατήρησε.

Κληθείς να κάνει έναν απολογισμό του έργου του κ. Παπανδρέου, είπε ότι έκανε και επιμέρους λανθασμένες επιλογές, αστοχίες ή καθυστερήσεις αλλά αντιμετώπισε ένα πολύπλευρο πρόβλημα πάλεψε ταξίδεψε στην Ευρώπη και κατάφερε να στηθεί ένας μηχανισμός βοήθειας εκ του μηδενός.

«Όταν μείωσα μίσθιους και συντάξεις αισθάνθηκα όπως αισθάνθηκε ο υπουργός Οικονομικών στην Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία που έκαναν το ίδιο» τόνισε.

«Ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός παίρνει χαμηλότερο μισθό από τους βουλευτές. Όλοι έχουμε οικογένειες (...)» σχολίασε επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή: skai.gr