ΔΝΤ: Προβληματίζεται για τις εκλογές, δε ζητάει αναβολή

Ερωτήματα προκάλεσε η επιθετικού χαρακτήρα ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μιχελάκη εναντίον του εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ, κ. Τζέρι Ράις για τις αναφορές που έκανε περί των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα.

Όπως και ερωτηματικά έχουν προκληθεί για τον τρόπο που ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του κ. Ράις για το ίδιο θέμα ως "ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ" για την αναβολή των επικείμενων εκλογών αφού δεν απηχεί την πραγματικότητα. Και αυτό διότι τα όσα είπε ο κ. Ράις στη χθεσινή συνέντευξη τύπου προς τους δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα προσεχτικά διατυπωμένα αφού το ΔΝΤ διαμηνύει ότι διόλου δε θέλει να εμπλακεί με τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στην Ελλάδα, εν όψει μάλιστα μίας ιδιαίτερα ευαίσθητης άτυπης προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Είναι αναγκαία η διευκρίνιση ότι ο Τζέρι Ράις δεν ζήτησε την αναβολή των εκλογών στην Ελλάδα, όπως στο Ταμείο θεωρούν ότι λάθος ερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του από μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης στη χώρα μας.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ είπε αυτό που έχει μεταφέρει εδώ και εβδομάδες το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ: ότι δηλαδή "οι εκλογές αποτελούν πηγή αβεβαιότητας για την Ελλάδα" προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει με κάθε χώρα που διανύει προεκλογική περίοδο. Αντίστοιχη τοποθέτηση "περί αβεβαιότητας και ανησυχίας των αγορών λόγω εκλογών" έκανε και ο διευθυντής του IIF μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ταυτόχρονα, από τη μεριά του ο κ. Ράις επισήμανε ότι "αυτές οι εκλογές θα είναι και μία ευκαιρία ώστε τα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα που στηρίζουν τους στόχους του προγράμματος να λάβουν την εντολή από τον λαό για να πετύχουν αυτούς τους στόχους". Κύκλοι του Ταμείου σχολίαζαν στον ΣΚΑΪ ότι "οι αναφορές αυτές απηχούν μία αυτονόητη πραγματικότητα και σε καμία περίπτωση δε συνιστούν προσπάθεια εμπλοκής του στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις της Ελλάδας". Τα στελέχη του Ταμείου γνωρίζουν ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα είναι τεταμένο και ότι εύκολα σχετικές δηλώσεις μπορούν να παρερμηνευθούν προς χάριν πολιτικών εντυπώσεων.

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ που έχει μεταδώσει από χθες ο ΣΚΑΪ, το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΠΑΣΟΚ/ΝΔ) που έχουν συνταχθεί πίσω από την υλοποίηση των στόχων του δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα, είναι σημαντικό να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία "ώστε να διασφαλιστούν οι πολιτικές προϋποθέσεις εφαρμογής του με την ευρύτερη δυνατή μετεκλογική πολιτική συναίνεση". Αυτό άφησε εμμέσως να εννοηθεί με τις χθεσινές του δηλώσεις και ο κ. Ράις. Όπως έχει μεταδώσει ο ΣΚΑΪ, πηγές στο ΔΝΤ (αλλά και στο IIF) εκτιμούν είναι "οι εκλογές είναι στην παρούσα συγκυρία ένα ρίσκο για την Ελλάδα, που εντάσσεται όμως στην απαιτούμενη λειτουργία της Δημοκρατίας".

Πηγή: Του ανταποκριτή του ΣΚΑΪ από την Ουάσινγκτον, Θάνου Δημάδη