Πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά του ν/σ του ΥΠΑΝ

Υπό την κριτική των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για την επιχειρηματικότητα.

Από τη ΝΔ – η οποία υπερψηφίζει το νομοσχέδιο - ο εισηγητής της Κωστής Χατζηδάκης εκτίμησε ότι η ανάπτυξη δεν θα έρθει με προσευχές αλλά μέσα από συγκεκριμένη διαδρομή και έθεσε τις τρεις βασικές προϋποθέσεις της ΝΔ για επίτευξη επιστροφής της Ελλάδας σε ρυθμούς ανάπτυξης, που είναι η πολιτική σταθερότητα, η ρευστότητα στην αγορά και η Ελλάδα να είναι φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης εκτίμησε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως βαλβίδα εκτόνωσης για τον πολίτη ενώ σημείωσε ότι η ΝΔ δεν θα ακολουθήσει τη λογική του «λεφτά υπάρχουν», ή την προέκταση αυτής της λογικής που ακολουθείται από δεξιά και αριστερά, από μικρά κόμματα. «Εμείς λέμε «όσο μπορούμε», όσοι θέλουν μαγικές συνταγές να τις αναζητήσουν ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου υποστήριξε ότι το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης ικανοποιεί τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου, καρατομεί δικαιώματα με σκοπό τη θωράκιση της οικονομίας των επιχειρήσεων, περιλαμβάνει πακτωλό χρηματοδοτήσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και αντιλαϊκά μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο. Η κα Νικολαΐδου προανήγγειλε επίσης το αίτημα που θα καταθέσει το ΚΚΕ κατά τη συζήτηση επί των άρθρων για ονομαστική ψηφοφορία επί της διάταξης που αφορά την σύμβαση της αποζημίωσης της Siemens προς το ελληνικό δημόσιο.

Από το ΛΑΟΣ ο Ηλίας Πολατίδης επέκρινε το πολυνομοσχέδιο εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να επιφέρει ανάπτυξη γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά αντί για ανάπτυξη γίνεται «κουκούλωμα» πολλών θεμάτων ενώ κατηγόρησε την ηγεσία του Υπουργείου πως δεν εισάκουσε σειρά προτάσεων που κατέθεσε το κόμμα του για την ανάπτυξη και «έπεσαν εις ώτα μη ακουόντων».

Η Λίτσα Αμμανατίδου από τα ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στο πολυνομοσχέδιο υποστηρίζοντας ότι αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ για μία ακόμη φορά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κατέθεσε κανένα σχέδιο για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η οικονομία για να ανασάνει και να αναστηθεί πρέπει πρώτα από όλα να αναστηθεί η μικρομεσαία επιχείρηση, για να αναστηθεί και η μεσαία τάξη στην Ελλάδα» υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης προσθέτοντας ότι το κόμμα του θέλει στην πράξη τα «φάστ τρακ» και όχι μόνο για τις μεγάλες επενδύσεις που αποδείχθηκαν μεγάλα λόγια.

Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Κώστας Μαρκόπουλος χαρακτήρισε εμβαλωματικό το νομοσχέδιο και αποδεικτικό της αδυναμίας της κυβέρνησης να λύσει ένα σωρό ζητήματα, ενώ έκανε λόγο για βαλκανοποίηση της επιχειρηματικότητας και υποτίμηση της αυτοπεποίθησης των ελλήνων και της δυνατότητά τους να επιχειρούν μέσα στην πατρίδα τους.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου