Εμπλοκή με το θέμα των εδρών των ταξί στη Βουλή

Εμπλοκή με το θέμα των εδρών των ταξί προέκυψε στη Βουλή μετά τη διαφωνία ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ με τη ρύθμιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Κατά την τοποθέτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόππαπας χαρακτήρισε το θέμα των εδρών των ταξί ως το τελευταίο αγκάθι και πρότεινε ως σωστό οι έδρες να ορίζονται με βάση τους Καλλικρατικούς Δήμους, με εξαίρεση την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. «Αν το βάλλετε το ψηφίζουμε. Έτσι που είναι δεν τα ψηφίζουμε υπάρχει η δυνατότητα της αλλαγής. Αν παραμείνει στη διάταξη που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουμε όλα τα άρθρα για τα ταξί. Δεν πρόκειται να περάσει τίποτα για τα ταξί αν δεν υπάρξει συμβιβασμός» προειδοποίησε ο κ. Πρωτόπαππας.

Με το ζήτημα των εδρών των ταξί διαφωνεί και ο ΛΑΟΣ ο οποίος ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της ρύθμισης.

Υπενθυμίζεται ότι ο νομοσχέδιο προβλέπει τον ορισμό εδρών ταξί με βάση τα δημοτικά διαμερίσματα.
Νωρίτερα, συνεχίστηκαν οι βολές κατά του Γιάννη Ραγκούση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ταξί. Κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μία πολύ σημαντική δουλειά που προέκυψε μετά από ευρύτατο κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, και έβαλε εκ νέου κατά του προκατόχου του.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε από το βήμα της Βουλής –επιχειρώντας να αποκρούσει τους αντίστοιχους ισχυρισμούς Ραγκούση- ότι ποτέ κανείς δεν υποχρέωσε τη χώρα μας να προχωρήσει σε πλήρη απελευθέρωση των ταξί. «Έως τις 30/10/2011 δεν υπήρχε καμία ρύθμιση για ταξί. Τότε υπήρξε στο συμφωνηθέν οικονομικό πρόγραμμα μία διάταξη που έλεγε ότι αναλαμβάνει η κυβέρνηση να άρει τους φραγμούς εισόδου στην αγορά των ταξί, ειδικά στον αριθμό αδειών και κόστος αδειών. Ουδείς μας υποχρέωσε ποτέ σε πλήρη απελευθέρωση. Αν κάποιος επέλεγε την πλήρη απελευθέρωση είμαι βέβαιος ότι η τρόικα θα έλεγε πολύ ωραίο το νομοσχέδιο αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Μεταφορών πάντως έβαλε και κατά των επικριτών του νομοσχεδίου λέγοντας ότι «μου έχε προξενήσει εντύπωση το πώς εδώ στη Βουλή με ένα τρόπο ομονοούμε στις βασικές αρχές και πως στο δημόσιο διάλογο, έξω από εδώ, υπάρχει μία κριτική που προσπαθεί να ιδεολογικοποιήσει την προσπάθεια που γίνεται στη Βουλή».


Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου