Αντιδράσεις και εκατέρωθεν βολές μετά τις δηλώσεις Σαμαρά για αυτοδυναμία

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ζητάει από τους πολίτες να του λύσουν τα χέρια, δίνοντας αυτοδυναμία στη ΝΔ. Παράλληλα όμως προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας.

«Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα αυτή τη στιγμή είναι η αυτοδυναμία. Και αυτοδυναμία μόνον η ΝΔ μπορεί να κερδίσει. Το χειρότερο σενάριο είναι να μην μπορεί να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση. Και τότε θα είναι αναπόφευκτη η προσφυγή σε νέες εκλογές. Από ανάγκη, όχι από επιλογή δική μου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κα Φώφη Γεννηματά σχολίασε: «Είναι προφανές ότι ο κ. Σαμαράς βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Αδυνατεί να κατανοήσει την πραγματικότητα και υποτάσσει τα μείζονα εθνικά συμφέροντα σε μία μικροκομματική αλαζονεία που καθίσταται ανεύθυνη και επικίνδυνη».
Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι εξαγγέλλει «μία στρατηγική γεμάτη κομματικές ψευδαισθήσεις βγαλμένες από το χθες», που αντί να συμβάλουν στην υπέρβαση της οικονομικής κρίσης «οδηγούν στην επικίνδυνη όξυνσή της».

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στο «Έθνος της Κυριακής», επεσήμανε ότι αυτή την ώρα ο τόπος χρειάζεται υπευθυνότητα. «Δυστυχώς στη ΝΔ κυριαρχούν οι νοοτροπίες του χθες και οι μικροκομματικοί υπολογισμοί».

«Εθνική επιταγή» χαρακτήρισε από την πλευρά του την αυτοδυναμία στις επερχόμενες εκλογές ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης. Απαντώντας στις κατηγορίες του ΠΑΣΟΚ για «μικροκομματική αλαζονεία» από τη ΝΔ, ο κ. Μιχελάκης επανέλαβε ότι «αν δεν υπάρχει βιώσιμη κυβέρνηση, αναγκαστικά, τότε, η χώρα θα οδηγηθεί σε επόμενες εκλογές, όχι από τη δική μας επιθυμία ή κάποιου άλλου, αλλά γιατί δεν θα υπάρχει βιώσιμη κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» κα Ντόρα Μπακογιάννη, σχολιάζοντας μέσω του ΣΚΑΪ το κάλεσμα Σαμαρά για πανστρατιά, απάντησε: «Το θέμα δε με αφορά γιατί δεν τραυμάτισα την παράταξη, αλλά διεγράφην γιατί υπήρξα πρωτοπόρος σε μία πολιτική».

Όπως εκτίμησε, η πρόσκληση «προφανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που όντως τραυμάτισαν την παράταξη όπως ο κ. Συμπιλίδης που θέλει να είναι υποψήφιος στο Κιλκίς και που έριξε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Αναφερόμενη στη δήλωση του κ. Σαμαρά περί νέες κάλπες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι ο κ. Σαμαράς «δεν μπορεί να καλύψει την πολιτική του ανεπάρκεια με διλήμματα στον ελληνικό λαό».

Στο μεταξύ σφοδρή κριτική σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η ανεξάρτητη βουλευτής Βάσω Παπανδρέου, η οποία ανακοίνωσε ότι δε θα είναι υποψήφια στις εκλογές. «Δεν πρόκειται για λάθη, αλλά για εγκλήματα... Σήμερα κανείς δεν έχει αμφιβολία ότι η ΝΔ οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή. Αλλά όπως έχω πει πολλές φορές, εμείς αποτελειώσαμε τη χώρα».

Έντονη ήταν η αντίδραση συνεργατών του τέως πρωθυπουργού. «Η Πρωταπριλιά και μόνο θα μπορούσε να δικαιολογεί τα όσα δηλώνει σήμερα η κα. Βάσω Παπανδρέου. Η ίδια, ενεργά παρούσα τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια στα πολιτικά πράγματα της χώρας, μοιάζει να διακατέχεται από επιλεκτική μνήμη».

Συζητήσεις προκάλεσε και η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάσου Γιαννίτση στην ερώτηση αν υπάρχει χώρος για νέο κόμμα. «Πάντα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες, νέες πολιτικές προτάσεις και νέο κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πηγή: Χρήστος Κούτρας