Β. Σόιμπλε: Σε καλό δρόμο η ευρωζώνη

Τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία λειτουργούν, είπε ο Γερμανός υπ. Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η Ιταλία και η Ισπανία έκαναν σημαντικά βήματα για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών τους. «Μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, και η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στα επόμενα χρόνια να καταστήσει βιώσιμα τα δημοσιονομικά της. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για τις χώρες που είναι αντιμέτωπες με την κρίση χρέους, από τη μείωση των ελλειμμάτων τους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους», τόνισε ο Β. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στο «δημοσιονομικό σύμφωνο», ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι με το μέτρο αυτό στις 17 χώρες της ευρωζώνης και άλλες 8 της ΕΕ καθιερώνεται για πρώτη φορά ένα νομικά δεσμευτικό χρεόφρενο.

Σχολιάζοντας δε τα όσα συζητούνται στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ESM, ο κ. Σόιμπλε ήταν κατηγορηματικός: «Μπορείτε να χτίσετε το τείχος προστασίας όσο πιο ψηλά θέλετε, αλλά αυτό δεν ωφελεί σε τίποτα. Αποφασιστικής σημασίας είναι να επιλυθούν τα προβλήματα, να αντιμετωπιστούν τα αίτια της κρίσης αυτής. Θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα αίτια της κρίσης στις χώρες μέλη, ο καθένας στα του οίκου του (…) Και τότε (θα πρέπει να φτιαχτούν) οι δομές για μια ένωση σταθερότητας, την οποία δεν οικοδομήσαμε τη δεκαετία του ΄90. Και όταν τα έχεις αυτά, τότε το τείχος προστασίας δεν πρέπει να είναι πλέον τόσο μεγάλο».

Σημείο τριβής ο φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Ο Γκρέγκορ Γκίζι επέρριψε στη γερμανική κυβέρνηση ότι επιδιώκει να εξωθήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης

Οι Σοσιαλδημοκράτες θα συναινέσουν στο νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, αλλά υπό όρους, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος Σταϊνμάγερ. Η δημοσιονομική πειθαρχία από μόνη της δεν μπορεί να βγάλει την Ευρώπη από την κρίση, όπως είπε. Το σύμφωνο θα πρέπει να συνδυαστεί με τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων.

Σημείο τριβής είναι η καθιέρωση φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Στην κυβέρνηση οι Χριστιανοδημοκράτες συμφωνούν με την καθιέρωση του φόρου στην ΕΕ, ακόμη και χωρίς την Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι Φιλελεύθεροι τον απορρίπτουν.

Στους αντιπολιτεύομενους Σοσιαλδημοκράτες η διαφορά επικρατεί μεταξύ του προέδρου του κόμματος Ζίκμαρ Γκάμπριελ και του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ενώ ο κ. Γκάμπριελ επιμένει ότι προϋπόθεση για την συναίνεση των Σοσιαλδημοκρατών στο σύμφωνο είναι η δεσμευτική καθιέρωση του φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ο κ. Σταϊνμάγερ εμφανίζεται πιο διαλλακτικός.

Δριμύ κατηγορώ από την Αριστερά

Eνδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος της Αριστεράς. Ο Γκρέγκορ Γκίζι αναφέρθηκε στο πρόγραμμα περικοπών που καλείται να εκτελέσει η Ελλάδα και το οποίο έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτίναξη της ανεργίας. Πού είναι το σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα, διερωτήθηκε ο κ. Γκίζι; Πώς θα αυξηθούν τα έσοδα της Ελλάδας για να ξεπληρώσει τα χρέη της, τόνισε, για να επιρρίψει στη γερμανική κυβέρνηση ότι στην πραγματικότητα επιδιώκει να εξωθήσει την Ελλάδα από την ευρωζώνη και στη συνέχεια θα έλθει η σειρά της Πορτογαλίας.

Ας σημειωθεί ότι για την επικύρωση του συμφώνου χρειάζονται τα δύο τρίτα των ψήφων του Κοινοβουλίου και της Βουλής των Κρατιδίων. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση έχει ανάγκη τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Και αυτή γνωρίζει καλά ότι δύσκολα μπορεί να καταψηφίσει ένα σύμφωνο στο οποίο κατέληξαν μετά από επίπονες προσπάθειες 25 από τις 27 κυβερνήσεις της ΕΕ.

Πηγή: Κώστας Συμεωνίδης, Παναγιώτης Κουπαράνης, Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής