London School of Economics: «Καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία

«Μετά τις εκλογές δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με σταθερό ρυθμό τη μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και παράλληλα να προωθήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν σε εκδήλωση για την ελληνική οικονομία στο London School of Economics.

Όπως είπε, ο κατώτατος μισθός στη χώρα μας βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από χώρες όπως Πορτογαλία και Ισπανία, επομένως δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Εκτίμησε ότι η χώρα χρειάζεται ακόμα μια δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 6 με 7% του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι η επιτάχυνση της εσωτερικής υποτίμησης.

Επίσης, σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα θα διαρκέσει ακόμα τουλάχιστον μια δεκαετία έως ότου η χώρα ξαναγίνει ανταγωνιστική».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο Μόρις Κρέιμερ, επικεφαλής αναλυτής του οίκου Standard and Poors, προέβλεψε ότι μία νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι περισσότερο πιθανή παρά απίθανη.

Σημείωσε επίσης ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξουν τη φύση του πολιτικού διαλόγου και των πολιτικών επιλογών επισημαίνοντας τον κίνδυνο λαϊκιστικής και εθνικιστικής έξαρσης.

Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, είπε ότι η Ελλάδα έφθασε εδώ που έχει φθάσει καθώς μεταξύ άλλων οι προτεραιότητες του πρώτου μνημονίου ήταν λανθασμένες προτάσσοντας τη δημοσιονομική προσαρμογή έναντι των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στο πάνελ των ομιλητών βρισκόταν επίσης η Βίκυ Πράις ελληνίδα πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Βρετανικής κυβέρνησης η οποία τόνισε ότι η ευρωζώνη πρέπει να αποδεχθεί μια και καλή ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει το χρέος της και να αποφασίσει μια πιο μεγάλη διαγραφή του αλλά και να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη με ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης μέλη του ακροατηρίου φώναξαν συνθήματα κατά της τρόικας ενώ συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και έξω από το κτίριο του LFC.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο