Σε κλοιό πιέσεων για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων η Αθήνα

Εντείνεται ο κλοιός των πιέσεων στην κυβέρνηση από τους πιστωτές για την επιτάχυνση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών και τη συνακόλουθη ανάταξη της οικονομίας.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η Αθήνα έχει γίνει αποδέκτης μπαράζ δηλώσεων στις οποίες εκφράζεται η έντονη ανησυχία όχι μόνον για το προεκλογικό, αλλά και για το μετεκλογικό τοπίο στην Αθήνα, μετά τη διαφαινόμενη χαλάρωση των κυβερνητικών ρυθμών αλλά και τις διαφοροποιήσεις της ΝΔ σε σειρά νομοσχεδίων και καίριων ζητημάτων.

Μετά το ΔΝΤ και την σχετική έκθεσή του στην οποία προειδοποιούσε ότι «είναι ρίσκο οι εκλογές για την Ελλάδα» ακόμα μία έκθεση, από το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) αυτή τη φορά, χτυπάει το ίδιο καμπανάκι κινδύνου.

Στην έκθεσή (Global Economic Monitor) αποτυπώνεται η ανησυχία του IIF για την ομαλή πορεία υλοποίησης του νέου δημοσιονομικού προγράμματος για την Ελλάδα αφού τονίζει ότι οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές στη χώρα είναι πηγή αβεβαιότητας καθώς είναι άγνωστο -όπως χαρακτηριστικά σημειώνει- "αν η νέα κυβέρνηση θα καταφέρει να κρατήσει το πρόγραμμα σε τροχιά υλοποίησης».

«Από οργανωμένα
συμφέροντα που βάζουν προσκόμματα στις μεταρρυθμίσεις και στην απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών απειλείται το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας» δήλωσε από την πλευρά του στην επιτροπή Οικονομικών και Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σημείωσε ότι υπάρχει χάσμα ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας της τάξεως του 15%, ενώ ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι το πρόγραμμα θα αποτύχει εάν η χώρα γίνεται συνεχώς φτωχότερη.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρέν, μιλώντας επίσης στο ευρωκοινοβούλιο επισήμανε πως ο τρέχων ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής στην Ελλάδα είναι κάθε άλλο παρά επαρκής ώστε να γίνουν βιώσιμα τα δημοσιονομικά της ή για να κλείσει το κενό ανταγωνιστικότητας.

Από την πλευρά του, ο Γιεργκ Άσμουσεν, μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση και οι θυσίες που ο ελληνικός λαός έχει υπομείνει έως τώρα είναι σημαντικές, αλλά, όπως είπε, χρειάζονται «περαιτέρω προσπάθειες», καθώς «μένει ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε».

Η γενική διεύθυνση εσωτερικών πολιτικών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε ενημερωτικό σημείωμα κάνει λόγο για στοιχεία αβεβαιότητας στο ελληνικό πρόγραμμα, ακόμα και εάν επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, καθώς πολλοί θεωρούν ότι θα παραμένει μη βιώσιμο.
Πηγή: skai.gr