Κλείσιμο

Πυρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατά του ESM

Υπό την κριτική των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης άρχισε στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την θέσπιση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (ΕSM) αλλά και της συνθήκης για την διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Με την συγκεκριμένη απόφαση, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να θεσπίσουν μόνιμο μηχανισμό σταθερότητας, τον ESM, με σκοπό την αντιμετώπιση κρίσεων που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρωζώνης.

Κατά την πρώτη του επίσημη τοποθέτηση στη Βουλή, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε προεκλογικούς τόνους και υπερασπιζόμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστήριξε ότι η Ευρώπη είναι μονόδρομος για τη χώρα τονίζοντας ότι «τώρα πρέπει να δούμε ποια είναι η νέα προοπτική που μπορούμε να διανοίξουμε για τη χώρα μέσα στην Ευρώπη, που είναι η μοναδική επιλογή και υπεύθυνη, ρεαλιστική και ασφαλής στρατηγική.

Ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές τόνισε ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία ο πολίτης σε λίγες εβδομάδες να τοποθετηθεί όχι μόνο με κριτήριο τις τοπικές διευθετήσεις όχι με βάση ξεπερασμένα παλαιοκομματικά κριτήρια αλλά με τη διορατικότητα και προοπτική που επιβάλλουν οι περιστάσεις. «Αν κάποιοι παραμένουν περιχαρακωμένοι στα όρια του στενού κομματισμού και διεκδικούν τους δικούς τους ανεμόμυλους τους παρακολουθούμε με συμπάθεια και τους καλούμε να συνέλθουν και να αντιληφθούν ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας και του κόσμου. Για να αλλάξεις την κατάσταση πρέπει να την αντιληφθείς» είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε πάντως τη στάση των άλλων κομμάτων μπροστά στις συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα και έκανε λόγο για η ανεπάρκεια και αδυναμία των πολιτικών κομμάτων και ηγεσιών να μιλήσουν με ευθύ τρόπο και να πουν στον κόσμο τι συμβαίνει και να οδηγηθούμε στην οριστική έξοδο από την κρίση και στην αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας. «Αυτό είναι ο σύγχρονος πατριωτισμός» ανέφερε. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόσθεσε επίσης ότι τώρα είναι η ώρα «να δούμε αυτό το τεράστιο κεφάλαιο που έχουν δημιουργήσει οι θυσίες του ελληνικού λαού, πως μπορούμε να το προστατέψουμε και να μην το χαραμίσουμε στο βωμό μιας μυωπικής προσέγγισης που τείνει να επικρατήσει στο δρόμο προς τις εκλογές.

Για απώλεια εθνικής κυριαρχίας έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί με μια απλή διαδικασία να ψηφίσει την κατάργηση στην ουσία του Υπουργείου Οικονομικών. «Δεν θα υπάρχει Υπουργός Οικονομικών και στη θέση του θα είναι ο κ. Ράιχενμπαχ. Μιλάμε για μείωση της εθνικής κυριαρχίας και δεν έχουμε το δικαίωμα να τα κάνουμε. Ο ελληνικό λαός σας παρέδωσε το 2009 κράτος, έστω και τραυματισμένο, και εσείς θα παραδώσετε αποικία και αυτό δεν επιτρέπεται και δεν έπρεπε να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

Υπερασπιζόμενος την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε παράλληλα ότι απαιτείται και η συμπλήρωση των πολιτικών με μέτρα για την ανάσχεση της ύφεσης και περιορισμό της ανεργίας ενώ απαιτείται και η τροποποίηση πολιτικών που έχουν αποδειχτεί αναποτελεσματικές και -όπως είπε- αυτή η τροποποίηση των πολιτικών είναι εφικτή.

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι οι συμφωνίες είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών στα κράτη της ΕΕ με προσωρινό χαρακτήρα και ήδη εκφράζονται αντιθέσεις.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι οι προδιαγραφές αυτού του μηχανισμού αποτελούν δέσμευση και της Ελλάδας και της Ευρώπης όμως, που δεσμεύει τη χώρα μας στο υφεσιακό σπιράλ του θανάτου. «Πρόκειται για ένα μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας εντός ευρώ με τους όρους που βολεύουν τους δανειστές μας και κυρίως τη Γερμανία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο που δεσμεύει για πολλά χρόνια τη χώρα αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του υπερψηφίζει την συνθήκη.

Την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπερψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, ενώ το ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας -η οποία και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία- ενώ ο ΛΑΟΣ κατέθεσε αίτημα για διεξαγωγή ονομαστική ψηφοφορίας.
Πηγή: skai.gr