Κλείσιμο

Πράσινο φως στη δανειακή σύμβαση από την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Εγκρίθηκε η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της νέας δανειακής σύμβασης από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Υπέρ ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ενώ έντονη κριτική δέχθηκε η κυβέρνηση από τα κόμματα της αριστεράς, το ΛΑΟΣ και ανεξάρτητους βουλευτές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε πως η απομείωση του χρέους δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες καθώς βαδίζουμε στην ολοκλήρωση του έργου που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση Παπαδήμου, να απευθυνθούμε στους πολίτες με ειλικρίνεια και να τους πούμε ότι ενώ τα προβλήματα δεν σταμάτησαν, για πρώτη φορά όμως, δημιουργούνται θετικές προοπτικές. 

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Γιαννακά χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση ως ένα ακόμη παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να αξιοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος.

Από τη ΝΔ ο Θοδωρής Καράογλου υπογράμμισε τη στάση υπευθυνότητας του κόμματός του να στηρίξει τη νέα δανειακή σύμβαση σημειώνοντας ότι η ΝΔ παραμέρισε το πολιτικό κόστος και προέταξε τη σωτηρία της πατρίδας. Πρόσθεσε δε, ότι με την κύρωση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου ολοκληρώνεται μία σελίδα που άνοιξε η χώρα τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Για μία ακόμη επίθεση της κυβέρνησης στα λαϊκά στρώματα μίλησε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ που καταψηφίζει τη σύμβαση, λέγοντας ότι αυτή η επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Από το ΛΑΟΣ ο Αστέριος Ροντούλης, ζήτησε, επικαλούμενος σχετική δήλωση του πρωθυπουργού της Φιλανδίας, να κατατεθεί στη Βουλή συμφωνία δανειοδότησης μεταξύ Ελλάδας και Φιλανδίας σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα έδινε ως αντάλλαγμα εμπράγματες εγγυήσεις. Ωστόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης διέψευσε την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας και τόνισε «δεν υφίσταται συμφωνία με τη Φινλανδία και ως εκ τούτου μια συμφωνία που δεν υφίσταται δεν μπορεί να κατατεθεί και στη Βουλή» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης από το ΣΥΡΙΖΑ –που επίσης καταψηφίζει -κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι δεν είναι μόνο συνεταίροι και μελλοντικοί εταίροι, αλλά έχουν δεσμευτεί και με λεπτομέρεια στην πολιτική που θα ακολουθήσουν ενώ για τη νέα δανειακή σύμβαση υποστήριξε ότι βυθίζει τη χώρα στο σπιράλ του θανάτου, της ύφεσης.

Εθνικά επικίνδυνη χαρακτήρισε την νέα δανειακή σύμβαση η πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας αλλά τις ανάγκες των δανειστών μας.

Παράλληλα επικαλούμενη προβλέψεις της Ελβετικής Τράπεζας UBS, υποστήριξε ότι οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την χρεοκοπία της χώρας καθώς οι πιθανότητες αδυναμίας της χώρας να εξοφλήσει τις οφειλές της είναι άνω του 70%.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου