Κουτρουμάνης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπών σε συντάξεις εάν συνεχιστεί η ύφεση και μετά το 2013

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στις συντάξεις να συνεχιστούν η ύφεση και η ανεργία μιλώντας την επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος στις συντάξεις έως το 2013 ο κ. Κουτρουμάνης ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας ότι το επίπεδο των συντάξεων της περιόδου 2012-2013 είναι διασφαλισμένο με βάση τα δεδομένα που έχουν προϋπολογιστεί. «Αν όμως η ύφεση και η ανεργία συνεχιστούν και την περίοδο 2013-2015, τότε οι συντάξεις δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε και το πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής τονίζοντας ότι : «Αν όλοι οι ασφαλισμένοι ήταν συνεπείς στην καταβολή των εισφορών, τότε θα μπορούσαμε να μειώσουμε τις εισφορές. Το μήνυμα είναι καθαρό: Για ένα καλό επίπεδο συντάξεων πρέπει να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας» συμπλήρωσε ο Υπουργός Εργασίας.

Αναφερόμενος κ. Κουτρουμάνης στις 40.000 συντάξεις «μαϊμού» που διακόπτονται, είπε ότι οι ελεγκτικές αρχές συνεργάζονται με τράπεζες, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο εντοπισμός από τις κάμερες των ATM όσων εισέπρατταν συντάξεις δικαιούχων που απεβίωσαν. Ήδη, υπάρχουν υποθέσεις που διαβιβάστηκαν στον εισαγγελέα ενώ ο Υπουργός ανέφερε περιστατικό σύμφωνα με τα οποίο όταν κλήθηκε κάποιος να λογοδοτήσει, διότι εισέπραττε παρανόμως σύνταξη, αυτοκτόνησε επειδή ήταν επώνυμος στην περιοχή του.

Με αφορμή τη μεγάλη απάτη στο ΙΚΑ Καλλιθέας, ο υπουργός Εργασίας διεμήνυσε ότι το «φαγοπότι και το πάρτι στα ασφαλιστικά ταμεία τέλειωσε», τονίζοντας ότι αυτά που αποκαλύφθηκαν είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς μηνών και η απάτη δεν περιορίζεται στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, αποκάλυψε ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι συνταρακτικά.
Πηγή: skai.gr