Κλείσιμο

Μέρκελ: Η Ευρώπη προχωρά προς την επίλυση της κρίσης

Την πεποίθησή της ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο στην προσπάθειά της να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση επανέλαβε χθες, 13 Μαρτίου, η Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντηση της με τον ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

«Έχουμε διανύσει καλή απόσταση στο ορεινό μονοπάτι αλλά δεν έχουμε ακόμα ξεπεράσει το βουνό», δήλωσε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας ότι έπονται πολλές δυσκολίες και προειδοποιώντας πως δεν θα υπάρξουν ευκαιρίες για εορτασμούς έως ότου να ξεπεραστούν τα προβλήματα που πλήττουν την ενωμένη Ευρώπη.

Η συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε χώρα στη Ρώμη στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τη θεσμοθέτηση επαρκών μέσων προστασίας υπέρ των υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο φημολογούμενος μόνιμος Μηχανισμός Ευρωπαϊκής Σταθερότητας (European Stability Mechanism ή ESM) που αναμένεται να αντικαταστήσει το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Ο ESM πιθανότατα θα λάβει σάρκα και οστά το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά οι διχογνωμίες παραμένουν όσον αφορά τη χρηματική «δύναμη πυρός» που θα φέρει. Η κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα εισάγει σήμερα, 14 Μαρτίου, στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θα της επιτρέπει να δημιουργήσει το μόνιμο Μηχανισμό. Ενδεικτική της αβεβαιότητας ήταν η άρνηση της καγκελαρίου να σχολιάσει όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για την πιθανότητα ενίσχυσης του ESM.

Πολλές χώρες του G20, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχουν αρνηθεί να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα στο αποθεματικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά της κρίσης προτού η ευρωζώνη τακτοποιήσει τα προβλήματά της.

Τα σχόλια της καγκελαρίου ήρθαν στον απόηχο εξίσου αισιόδοξων δηλώσεων που πραγματοποίησαν ο Γερμανός υπουργός οικονομίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Μπαρουάν έπειτα από συνάντησή τους στο Παρίσι.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με πιθανότητα 50% ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ενώ ο κ. Μπαρουάν συμφώνησε λέγοντας: «εάν το ερώτημα είναι αν το χειρότερο της κρίσης είναι πίσω μας, μπορούμε να πούμε ναι».
Πηγή: Μαράκης Αλέξανδρος