ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Γ. Χαρδούβελης: Δεν ήταν πρώτη μου επιλογή το PSI και η αναδιάρθρωση του χρέους

«Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η δεύτερη λύση για μένα», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, εξηγώντας ότι όταν βρίσκεσαι με το χέρι απλωμένο για δανεικά δεν έχεις και πολλές επιλογές.

Το κούρεμα του ελληνικού χρέους στο επίκεντρο

Κυβέρνηση Παπαδήμου - Χρονολόγιο

 
«Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν η δεύτερη λύση για μένα», δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του πρωθυπουργού καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης, εξηγώντας ότι όταν βρίσκεσαι με το χέρι απλωμένο για δανεικά δεν έχεις και πολλές επιλογές. Αισιόδοξος όσο και αποκαλυπτικός εμφανίστηκε μπροστά σε 40 δημοσιογράφους, από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα και τη Γαλλία προσκεκλημένους του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, στους οποίους παρουσίασε διαγράμματα και στοιχεία για τη θέση της Ελλάδας σήμερα.

Ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι θα προτιμούσε η Ελλάδα να είχε τη δυνατότητα να μείνει στις αγορές, κάτι που δεν απέκλεισε να συμβεί στο μέλλον. «Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας θα βελτιωθεί τη διετία 2012-2013, ενώ η ευελιξία στην αγορά εργασίας αναμένεται να αποτελέσει ανάχωμα στη ραγδαία αύξηση της ανεργίας», επισήμανε ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, με τις πολλές περγαμηνές στον οικονομικό τομέα. Στο τέλος η Ελλάδα θα τα καταφέρει είπε ο κ. Χαρδούβελης, λέγοντας μάλιστα και στα ελληνικά τη φράση «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει».Υπολόγισε ότι και το 2012 η χώρα μας θα βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ύφεσης, βεβαίως ελαφρώς σε καλύτερη θέση από αυτή που καταγράφηκε το 2011, αλλά από το 2013 και το 2014 θα αρχίσει να πλησιάζει ρυθμούς ανάπτυξης και το θετικό πρόσημο όπως έδειξε στο σχεδιάγραμμα. Πάντως σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο ρυθμός ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια δεν ξεπερνάει το 3% ενώ το 2020, χρόνος ορόσημο για το χρέος στο 120% του ΑΕΠ, υπολογίζει την ανάπτυξη στο 2,9%. Ενδιαφέρον είχε ένας πίνακας για το επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά και τη διάθεση για επιχειρείν. Με μέσο όρο το 50% κατέδειξε ότι το 2011 η πεσιμιστική διάθεση βρισκόταν στο -35% για όσους επιχειρούν στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν οι αναφορές του κ. Χαρδούβελη στη διακυβέρνηση του κ. Σημίτη, του οποίου υπήρξε επίσης οικονομικός σύμβουλος. Θύμισε ότι το 2000 η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία θα καθιστούσε βιώσιμο το σύστημα, αλλά εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων από 600.000 ασφαλισμένους και συνδικάτα αναγκάστηκε να την αποσύρει. «Τότε θα άλλαζε μόνο το ένα δέκατο από όσα είμαστε αναγκασμένοι να αλλάξουμε σήμερα, όμως οι αντιδράσεις ήταν τεράστιες και η κυβέρνηση έκανε πίσω».

Στη συνέχεια επιχείρησε να ανατρέψει την κακή εντύπωση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για τους Έλληνες εργαζόμενους λέγοντας ότι «αντίθετα με την εικόνα του τεμπέλη Έλληνα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι εργάζεται τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα και τις περισσότερες ημέρες το χρόνο». Σε αντίθεση πάντως με τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη ο οποίος προσπάθησε να μεταβάλει την εντύπωση για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους ξένους δημοσιογράφους επανέλαβε ότι υπάρχει μεγάλη διαφθορά στη χώρα! Την οποία επικέντρωσε στο χώρο της δικαιοσύνης, της υγείας και των μέσων ενημέρωσης, όπως μας αποκάλυψαν δημοσιογράφοι που βρέθηκαν στη συνάντηση.

Στην εύλογη ερώτηση για το ποιο πολιτικό προσωπικό θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και αν πρέπει να είναι περισσότεροι τεχνοκράτες, ο κ. Χαρδούβελης απάντησε: «Οι πολιτικοί πρέπει να γίνουν περισσότερο τεχνοκράτες, αντί να ξοδεύουν το χρόνο τους σε εμφανίσεις στα ΜΜΕ και σε δημόσιες σχέσεις. Σε καμία περίπτωση όμως οι τεχνοκράτες να μη γίνουν πολιτικοί».
 
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για προσωπικά δεδομένα - Τι προβλέπει
Με τις προωθούμενες διατάξεις, οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων ο οποίος μπορεί να...
22.08.2019, 21:26
Χαρακόπουλος: Πυλώνας της Δημοκρατίας η ανεξάρτητη δικαιοσύνη
Ο κ. Χαρακόπουλος που μετέχει στη Διάσκεψη των προέδρων ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας...
22.08.2019, 20:27
Μητσοτάκης στο France 24: Έτσι θα πετύχουμε μείωση πρωτογενούς πλεονάσματος
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παραχώρησε συνέντευξη στο...
22.08.2019, 19:44
Απάντηση Σπίρτζη στο ΚΙΝΑΛ: Δημόσιος έπαινος η κριτική απέναντί μας
«Παρά την τραγική στιγμή, δεν μπορώ παρά να απαντήσω στη συνεχιζόμενη εμπάθεια του ΚΙΝΑΛ απέναντι τόσο στο...
22.08.2019, 18:52
Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν: Το μήνυμα της Γαλλίας στην Τουρκία
Η Γαλλία είναι σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα πρόσφατα χρόνια αλλά και στα βάθη των αιώνων και την...
22.08.2019, 16:42
ΚΙΝΑΛ κατά Σπίρτζη για δυστύχημα στον Πόρο:Ήταν απασχολημένος με ρουσφέτια
Το Κίνημα Αλλαγής ζητάει να αναζητηθούν ευθύνες από τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη για το ότι δεν έπραξε...
22.08.2019, 16:16
Θεοδωρικάκος: Κατάργηση της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση
Στην απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω μας νέας...
22.08.2019, 15:52
Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα Θάνου για να μείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τόσο η κυρία Θάνου όσο και η κυρία Νάκου με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στο ΣτΕ ζητούσαν να...
22.08.2019, 15:41
Κουμουτσάκος: Έως το τέλος του έτους το νέο πλαίσιο για χορήγηση ασύλου
Αυτή την στιγμή εκκρεμούν περισσότερες από 65.000 αιτήσεις, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός...
22.08.2019, 14:47
Γεωργιάδης στον ΣΚΑΪ: Αυτό είναι το πρόγραμμα της κυβέρνησης για Ελληνικό
Η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει τον δρόμο ώστε ο επενδυτής να μπορεί να βάλει μπουλντόζες στο οικόπεδο έως το...
22.08.2019, 14:31

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.
 

Άρθρα για:

περισσότερα »