Ευ. Βενιζέλος για PSI: Ιστορική μέρα

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώνοντας τη Βουλή για τα εξαιρετικά –όπως είπε- αποτελέσματα του PSI. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για διαδικασία, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με εντυπωσιακή αν και μη αναμενόμενη για πολλούς επιτυχία, και δήλωσε πως τόσο για τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό, όσο και για όσα διέπονται από το ξένο δίκαιο, η κάλυψη ήταν συντριπτική.

"Δεν πρόκειται μόνο για ανασυγκρότηση και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά και για ψήφο εμπιστοσύνης στο δυναμισμό της ελληνικής οικονομίας, εφόσον πάντα εμείς αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτή την ευκαιρία", δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μας έχουμε την ευκαιρία να μειώσουμε το χρέος και να ελαφρύνουμε, όπως είπε, τις επόμενες γενιές. "Με αυτή τη διαδικασία απαλλάσσεται η χώρα από ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους. Να μην ξανακάνουμε τα λάθη του παρελθόντος για να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος, ένα κράτος δικαίου, που θα σέβεται τον πολίτη κ το έθνος", σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Τέλος, για το ζήτημα αυτό, δήλωσε επίσης ότι παρατείνεται μέχρι την 23η Μαρτίου η ανταλλαγή των ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο και βρίσκονται στα χέρια εκείνων που δεν προσήλθαν ώστε να εκμεταλλευτεί και αυτό το 4% τα οφέλη της προσφοράς. "Θα είναι μία εσφαλμένη επιλογή να παραμείνει κανείς εκτός της προσφοράς αυτής. Αν τα κερδοσκοπικά συμφέροντα έμειναν εκτός γιατί πιστεύουν ότι θα πληρωθούν στο άρτιο, θα διαψευστούν", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα ασφαλιστικά ταμεία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως συγκεκριμένα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησαν πιέσεις στις διοικήσεις συγκεκριμένων ταμείων, οι οποίες έλαβαν αποφάσεις βλαπτικές, ενδεχομένως, και για το έθνος, αλλά και για τα ίδια τα ταμεία. Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως διακατέχεται από μία βαθύτερη επιθυμία, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε καταστροφή και συντριβή, για να μπορέσει να εκπληρώσει τις πολιτικές του σκοπιμότητες.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ανάπτυξη της ερώτησής του για τη ρύθμιση των δανείων των νοικοκυριών, σχολίασε το PSI λέγοντας ότι "για άλλη μια φορά θα πανηγυρίζετε για την επιτυχία του προγράμματος, αλλά ξέρετε καμία χώρα που με χρέος 120%, που προβλέπεται για εμάς το 2020, να δανείζεται από τις αγορές; Όταν μπήκαμε στα μνημόνια, το χρέος μας ήταν 115%". "Θέλετε να κρύψετε ότι έρχεται λαίλαπα το καλοκαίρι. Θα είναι ανυπολόγιστο το κόστος από τη συμφωνία αυτή" δήλωσε. Υποστήριξε μάλιστα ότι από αυτή τη διαδικασία διαλύονται τα ασφαλιστικά ταμεία ενώ κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των τραπεζών λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν το ΙΚΑ ήταν τράπεζα θα το σώζατε».
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου