Προαπαιτούμενες δράσεις πιστωτών για το νέο δάνειο

38 είναι οι προαπαιτούμενες δράσεις που έχουν απαιτήσει οι διεθνείς πιστωτές από την Ελλάδα ώστε να εκταμιευθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα, γράφει η εφημερίδα Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, επικαλούμενη σχετικά έγγραφα.

Όπως σχολιάζεται, το εύρος των δράσεων αυτών, που αφορούν στη φορολογία, τις δαπάνες, τους μισθούς και άλλες μεταρρυθμίσεις συνιστά λεπτομερή διαχείριση της διακυβέρνησης της χώρας για μια διετία.

Τρία υπομνήματα συνολικής έκτασης 90 σελίδων περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα μέτρα για το νέο δάνειο διάσωσης. Όπως σημειώνουν οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, τα μέτρα αυτά αναφέρονται σε σαρωτικές αλλαγές, όπως την αναδιάρθρωση δικαστικών διαδικασιών, την κεντρική διαχείριση της υγειονομικής ασφάλισης και την κατάρτιση ακριβούς κτηματολογίου, αλλά και σε ζητήματα λιγότερο σύνθετα, όπως η αντικατάσταση του συστήματος υπολογιστών για τους εφοριακούς, η αλλαγή του τρόπου συνταγογράφησης φαρμάκων και η θέσπιση κατώτατων ορίων αποθεμάτων αργού πετρελαίου.

Αναλυτής σε συμβουλευτική εταιρεία διαχείρισης ρίσκου σχολιάζει ότι τα μέτρα υπερβαίνουν το πλαίσιο απλών μεταρρυθμίσεων και συνιστούν μέτρα οικοδόμησης κράτους, όπως γίνεται η αντιληπτή η έννοια σε περιπτώσεις χωρών με χαμηλό εισόδημα.

Σημειώνεται ότι τα πιο επείγοντα μέτρα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, ώστε να μπει η τελική υπογραφή των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup για το νέο πακέτο διάσωσης στην έκτακτη συνάντηση της Πέμπτης.

Οι 38 προαπαιτούμενες δράσεις είναι ένα μείγμα νόμων που πρέπει να περάσουν στη Βουλή, υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που άπτονται διαφόρων τομέων της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μόνο λίγα από τα μέτρα δηλώνονται στη λίστα ως εγκεκριμένα ή στη διαδικασία εφαρμογής. Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να υλοποιηθούν τις επόμενες μέρες είναι ο περιορισμός των κρατικών δαπανών για τα φάρμακα, η διενέργεια ελέγχων σε μεγαλοεισοδηματίες (75 πλήρεις έλεγχοι και 225 έλεγχοι ΦΠΑ) και η απελευθέρωση επαγγελμάτων όπως αισθητικοί, ξεναγοί και παρέχοντες υπηρεσίες σε κέντρα δίαιτας.

Η εφημερίδα γράφει ότι ορισμένα μέτρα, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων έχουν μπλοκαριστεί στο παρελθόν από οργανωμένες ομάδες συμφερόντων, συνδικάτα και ορισμένους κορυφαίους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών.

Ο ίδιος αναλυτής σχολιάζει ότι η έκταση και τα χρονικά όρια των απαιτήσεων των πιστωτών προκαλούν το ερώτημα μήπως οι επιφυλακτικοί Ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζουν την Ελλάδα για αποτυχία εντός του επόμενου χρόνου. «Το πρόγραμμα φτιάχνεται για να αποτύχει, καθώς πολλοί από τους στόχους είναι απίθανο να επιτευχθούν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός