Αγώνας δρόμου για το PSI – Αντιδράσεις στη Βουλή για το κατεπείγον

Μετά από τετράωρη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, το νομοσχέδιο για το PSI υπερψηφίστηκε από τα δύο κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και την Ντόρα Μπακογιάννη της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», ενώ καταψηφίστηκε από το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ψηφίζεται αύριο Πέμπτη στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να γίνει η δημόσια πρόταση, με στόχο η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τις 12 Μαρτίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανακοίνωσε ότι στις αρχές Απριλίου θα γίνει η ανταλλαγή ενός μικρού μέρους των ελληνικών ομολόγων που ήδη διέπονται από το βρετανικό δίκαιο,

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο κ. Βενιζέλος αιτιολόγησε τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μετά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς και του ΛΑ.Ο.Σ. Όπως είπε, «δε θα προλάβουμε τις προθεσμίες του Μαρτίου, καθώς η 12η ημέρα ανταλλαγής των ομολόγων είναι πάρα πολύ κοντά στις 14 Μαρτίου, ημερομηνία που έχει ανάγκη η χώρα ταμειακά διαθέσιμα».

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η υπαγωγή των νέων ομολόγων στο βρετανικό δίκαιο, γίνεται καθώς «κανείς ομολογιούχος δεν θα ερχόταν με ελληνικό δίκαιο».

Παράλληλα απευθυνόμενος σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Θέλουμε να μας κρατήσουν οι εταίροι μας στο ευρώ , ή θέλουμε να παίζουμε παιχνίδια χρεοκοπίας, παιχνίδια με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα; Στο όνομα της μείωσης των μισθών και συντάξεων, θέλετε να μην μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις;».

«Είναι απαράδεκτο, αυτός ο ψυχρός εκτελεστής να απευθύνεται μ' αυτόν τον ιταμό τρόπο προς το ΚΚΕ» απάντησε ο εισηγητής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε πως «το PSI αποτελεί κρίκο σε μιαν αλυσίδα με συνέπεια την χρεοκοπία του λαού- και απ' αυτή την άποψη δεν θα παίξουμε στα διάφορα επιχειρηματικά παιχνίδια των ομολογιούχων».

Ο Π. Μαρκάκης εκ μέρους του ΛΑ.Ο.Σ. υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «η ομολογία του υπουργού ότι το νομοσχέδιο γίνεται κατεπείγον επειδή στις 14 Μαρτίου θα πρέπει να πληρώσουμε το ομόλογο των 14 δισ., δείχνει πως δεν ήταν κατεπείγουσα η υπερψήφιση του νομοσχεδίου».

«Ο υπουργός κάνει κατάχρηση του κατεπείγοντος, η κυβέρνηση αφιερώνει στον εαυτό της τέσσερις μήνες από την 26η Οκτωβρίου και δίνει στη Βουλή λίγες ώρες. Μετατρέπεται το Κοινοβούλιο σε θυροκολλητή τετελεσμένων αποφάσεων», παρατήρησε ο Δημήτρης Παπαδημούλης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή: skai.gr