Ομπάμα: Θετικό βήμα το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε τηλεφωνικά με την καγκελάριο της Γερμανίας ΄Αγκελα Μέρκελ για να ενημερωθεί σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην μαραθώνια σύνοδο του Γιούρογκρουπ, στις Βρυξέλλες, στην οποία εγκρίθηκε το νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την γερμανίδα καγκελάριο για τον ηγετικό ρόλο που διαδραμάτισε και καλωσόρισε την απόφαση στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης να εγκρίνουν νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας που θα την βοηθήσει να μειώσει το εθνικό της χρέος σε βιώσιμα επίπεδα.

Ο κ. Ομπάμα και η καγκελάριος Μέρκελ συμφώνησαν ότι το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο, οι πρόσφατες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ισπανία και την Ιταλία αποτελούν θετικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν επίσης τις προετοιμασίες για την επικείμενη σύνοδο κορυφής των οκτώ μεγαλύτερων οικονομικά κρατών της δύσης, την γνωστή ως G-8, και συμφώνησαν ότι στα πλαίσιά της θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία περισσοτέρων θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα είναι πρωτοσέλιδη είδηση σε όλες τις μεγάλες Αμερικανικές εφημερίδες.

Η Τάιμς της Νέας Υόρκης κυκλοφόρησε με πρώτο τίτλο: «Η Ευρώπη υιοθετεί νέο πακέτο στήριξης για να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία». Στον υπότιτλο αναφέρει: «Θα ληφθούν νέα μέτρα λιτότητας και τίθενται αυστηροί όροι τήρησης των συμφωνηθέντων».

Η Ουάσιγκτον Ποστ γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Η Ελλάδα φαίνεται να διασφάλισε πακέτο διάσωσης με μια συμφωνία που αποτρέπει την χρεοκοπία της», αλλά προσθέτει «με αντάλλαγμα νέα μέτρα λιτότητας».

Η Γουόλ Στριτ Τζέρναλ επίσης αναγγέλλει την εξέλιξη με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της που τιτλοφορείται: «Η Ευρώπη καταλήγει σε συμφωνία για την Ελλάδα καθώς πλησιάζει η προθεσμία λήξεως ελληνικών ομολόγων- οι ιδιώτες επενδυτές καλούνται να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες».

Επίσης η συμφωνία του Γιούρογκρουπ για την Ελλάδα είναι μεταξύ των κυριοτέρων ειδήσεων όλων των μεγάλων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων και ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Πηγή: skai.gr