Με επιφύλαξη δεκτή η συμφωνία του Eurogroup από τη Βρετανία

Με επιφύλαξη γίνεται δεκτή στη Βρετανία η συμφωνία στο Eurogroup, καθώς όπως τονίζεται πρώτον η υλοποίηση της συμφωνίας ενδέχεται ακόμα να συναντήσει εμπόδια και δεύτερον ότι δεν αποτρέπεται εντελώς ο κίνδυνος πτώχευσης της Ελλάδας στο μέλλον. Εκτενής αναφορά γίνεται επίσης στην απόρρητη έκθεση της τρόικα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που έχει διαρρεύσει.

Ως προς τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική πλευρά, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς τονίζουν ότι υπάρχει μια σειρά προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να εκπληρωθούν πριν τεθεί σε λειτουργία η συμφωνία διάσωσης. Σημειώνεται επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειάστηκε να υποχωρήσει σε τρία αιτήματα των εταίρων, την παρουσία ενισχυμένης και μόνιμης παρουσίας επιθεωρητών στην Αθήνα, στη δημιουργία δεσμευτικού λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά προτεραιότητα, προτεραιότητα που θα περιληφθεί και στο Σύνταγμα της χώρας.

Όσον αφορά τους ιδιώτες πιστωτές, σχολιάζεται ότι οι εκ μέρους τους διαπραγματευτές Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ συναντήθηκαν τέσσερις φορές με τους Έλληνες ηγέτες κατά τη διάρκεια των χθεσινών συζητήσεων, συμφωνώντας στο τέλος στο να θέσουν στους ομολογιούχους την τελική πρόταση για κούρεμα 53,5%. Ωστόσο, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς εκτιμούν ότι η δήλωσή τους δεν ήταν απόλυτα επιδοκιμαστική, καθώς περιορίστηκαν στο να καλέσουν τους ιδιώτες πιστωτές να μελετήσουν τη νέα προσφορά προσεκτικά.

Εντύπωση προκαλεί στην εφημερίδα το γεγονός ότι οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν τα επιτόκια του νέου δανεισμού στην Ελλάδα να είναι χαμηλότερα από τα επιτόκια με τα οποία οι ίδιες δανείζονται, κάνοντας σημαντική υποχώρηση.

Η εφημερίδα αναλύει σε βάθος την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάνοντας λόγο για αποκάλυψη του ελληνικού εφιάλτη. Τονίζεται μεταξύ άλλων ότι με βάση το απαισιόδοξο σενάριο οι διεθνείς ελεγκτές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό χρέος δε θα πέσει κάτω από το 160% του ΑΕΠ το 2020 και ότι για να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του 120,% θα απαιτούταν βοήθεια ύψους 245 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα και με βάση το αισιόδοξο σενάριο, όμως, εκτιμάται ότι μετά το 2014 η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η έκθεση βιωσιμότητας αναφέρει επίσης ότι η λιτότητα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του χρέους και ότι η αναδιάρθρωσή του ίσως φοβίσει και κρατήσει μακριά τους επενδυτές στο μέλλον. Αναφέρεται ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα απαιτηθούν 50 αντί για 30 δισεκατομμύρια ευρώ και ότι οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν 30 έναντι 50 δισεκατομμυρίων ευρώ και αυτό έως το 2020. Πάντως προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% από το 2014.

Ο Γκάρντιαν στέκεται κυρίως στις μεγαλύτερες απώλειες που φαίνεται να αποδέχονται οι ιδιώτες ομολογιούχοι και προσθέτει ότι η επιτυχία του πακέτου εξαρτάται από την εφαρμογή αντιδημοφιλών μέτρων στην Ελλάδα.

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ συνοψίζει τη συμφωνία ως μεγαλύτερη ζημιά για τους ιδιώτες πιστωτές και μεγαλύτερη εκχώρηση της κυριαρχίας της Ελλάδας επί των δημοσιονομικών, κάνοντας λόγο για «άγρια» λιτότητα.

Οι Τάιμς αθροίζουν τη βοήθεια προς την Ελλάδα με τις απώλειες των ιδιωτών πιστωτών αναφερόμενοι σε ένα πακέτο συνολικού ύψους 237 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποτελεί σανίδα σωτηρίας. Ο αναλυτής Σόνι Καπούρ από τις Βρυξέλλες σχολιάζει πάντως ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την Ελλάδα είναι ακόμα μπροστά και όχι πίσω της. Σχόλιο της εφημερίδας εκτιμά ότι το πακέτο δε θα σώσει την Ελλάδα από την κατάρρευση στο μέλλον, την ώρα που οι Έλληνες «καταδικάζονται σε φτώχεια επί δεκαετίες». Οι Τάιμς σημειώνουν ωστόσο την ενίσχυση του ευρώ στις αγορές.

Το BBC υπενθυμίζει ότι πρόκειται στην ουσία για συμφωνία επί της αρχής που θα πρέπει να υλοποιηθεί. Τα πιθανά εμπόδια σε αυτή την υλοποίηση είναι οι ιδιώτες πιστωτές, οι Γερμανοί πολιτικοί και οι Έλληνες πολίτες, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις διατυπώνει και ο Ιντιπέντεντ, σχολιάζοντας ότι οι αριθμοί που συμφωνήθηκαν βασίζονται στο καλύτερο δυνατό σενάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν επισήμανε το θετικό αντίκτυπο που θα έχει η διάσωση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και βρετανική οικονομία. Χαρακτήρισε τη διάσωση της Ελλάδας θετικό βήμα προς την κατεύθυνση επίλυσης της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι η συμφωνία ήταν αναπόφευκτη και ότι αυτό που κάνει κυρίως είναι να εξασφαλίζει χρόνο σε όλες τις πλευρές να αντιμετωπίσουν καλύτερα την κρίση. Εξέφρασε πάντως αμφιβολίες για το κατά πόσο το 120,5% του ελληνικού χρέους που έχει τεθεί ως στόχος για το 2020 είναι βιώσιμο.

Τέλος, ο άκρως ευρωσκεπτικιστής ευρωβουλευτής, Νάιτζελ Φάρατζ εκτίμησε ότι η συμφωνία αναβάλλει αλλά δεν αποτρέπει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο