Κλείσιμο

Eurogroup: Κοντά σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση

Κοντά σε συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση, ύψους 130 δισ. ευρώ βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες,

Με τις πολύωρες διαπραγματεύσεις στο Eurogroup να βρίσκονται σε εξέλιξη, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, δήλωναν σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε τρόπους για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας σε ποσοστό μεταξύ 123% και 124% του ΑΕΠ ώς το 2020, αλλά πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερο “κούρεμα”. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι φέρονται να έχουν δεχθεί μεγαλύτερες απώλειες ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα χρηματοδότησης.

Στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους με στόχο την αύξηση της συμμετοχής τους στην ανταλλαγή ομολόγων (PSI) συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και η τρόικα. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) εκπροσωπείται από τους Τσαρλς Νταλάρα, Ζαν Λεμιέρ και Γιόζεφ Ακερμαν.

ι

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια προκειμένου να μειώσει το δημόσιο χρέος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020. Το πρακτορείο επικαλείται έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που συνέταξε η τρόικα των πιστωτών, ενώ το ΔΝΤ και το Βερολίνο φαίνεται ότι πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο η έκθεση προειδοποιεί ότι εάν η Ελλάδα δεν προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και άλλα απαραίτητα μέτρα το χρέος μπορεί να αυξηθεί ξανά στο 160% του ΑΕΠ το 2020, παρά το κούρεμα κατά 100 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η Ελλάδα θα βρεθεί με χρέος 129% του ΑΕΠ της το 2020, πολύ παραπάνω από το στόχο του 120%, αναφέρει η εννεασέλιδη έκθεση που ετοιμάστηκε για τους υπουργούς Οικονομικών, ως εκ τούτου θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια από τους ιδιώτες πιστωτές για να μειωθεί η δυναμική του χρέους.

Υπάρχουν επίσης συζητήσεις σχετικά με την –οριακή- μείωση του επιτοκίου στο πρώτο πακέτο στήριξης των 110 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε στην Ελλάδα το Μάιο του 2010, για να μειωθεί περαιτέρω το βάρος της χρηματοδότησης για την Αθήνα.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να παραιτηθεί από τα κέρδη της για τα ύψους 40 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα που κατέχει για να μειωθεί ακόμη περισσότερο το δανειακό βάρος της Αθήνας. Μείωση μπορεί να επιτευχθεί και από την αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.

Στην έκθεση βιωσιμότητας της τρόικας για το ελληνικό χρέος που έδωσε στη δημοσιότητα το Reuters, σημειώνεται πως η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια προκειμένου να μπορέσει να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, καθώς και πως αν δεν γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και δεν ληφθούν μέτρα το χρέος της χώρας θα μπορούσε να φτάσει το 160% του ΑΕΠ έως το 2020.

Πιέσεις για συνολική επίλυση του «ελληνικού ζητήματος» κατά τ συνεδρίαση του Eurogroup ασκούν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο μεταξύ, στο προοίμιο της κρίσιμης συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόφλγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Parlament: «Kάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο δρόμο της, όσο η Ελλάδα επιθυμεί να ακολουθήσει αυτό το δρόμο». Πριν από λίγο μια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε όλο και πιο αισιόδοξοι».

Σημειώνεται ότι στις 20 Μαρτίου λήγουν ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ και η Αθήνα χρειαζόταν τη συμφωνία που θα εξασφαλίσει την εξυπηρέτησή τους.

Παρέμβαση του έλληνα πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Eurogroup:

Στη διάρκεια του Eurogroup, ο έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδήμος είπε ότι το νέο οικονομικό πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας και, παράλληλα με την εφαρμογή του PSI, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και θα μειώσει την αβεβαιότητα που νιώθουν οι πολίτες για την προοπτική της οικονομίας.
Πηγή: skai.gr