Κλείσιμο

Αισιοδοξία για την έκβαση του Eurogroup

Για συμφωνία στη μείωση του επιτοκίου του πρώτου δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το μηχανισμό στήριξης αλλά και για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει του απογευματινού Eurogroup.

Επισημαίνουν ταυτόχρονα πως δεν έχει βρεθεί έως τώρα λύση για τη συμμετοχή στο ελληνικό PSI των ομολόγων που κατέχει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις για τη διεύρυνση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομόλογων.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η ελληνική πλευρά κατάφερε να περάσει στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup τη θέση της για τη λειτουργία του ειδικού λογαριασμού καθώς βρήκε έναν απρόσμενο σύμμαχο τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Υπάρχουν όλα τα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αποφύγει την χρεοκοπία τον επόμενο μήνα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Φρανσουά Μπαρουέν, ενώ αισιόξοξη για την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup εμφανίστηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ. Πάντως η ΥΠΟΙΚ της Αυστρίας προανήγγειλε ότι « θα υπάρξουν σκληρές διαπραγματεύσεις για τους μηχανισμούς ελέγχου». Όπως είπε, το νέο πακέτο βοήθειας είναι «πάνω απ' όλα πολύ αυστηρά συνδεδεμένο με τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιήσουν οι Έλληνες».

Από την πλευρά του o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν θέτει νέους όρους για τη βοήθεια και επανέλαβε ότι είναι απαραίτητο η Ελλάδα να δώσει «επαρκείς εγγυήσεις ότι θα εφαρμόσει αυτούς που έχουν συμφωνηθεί ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των εκλογών».

«Oι ΗΠΑ θα ενθαρρύνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να υποστηρίξει τη συμφωνία για τις ελληνικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών». «Είναι ένα πολύ ισχυρό και πολύ δύσκολο πακέτο μεταρρυθμίσεων, που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και του ΔΝΤ» ανέφερε ο Τίμοθι Γκάιτνερ σε ανακοίνωσή του.

Την αισιοδοξία της Γερμανίας πως μπορεί να επιτευχθεί η συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup εξέφρασε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων η εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, Μαριάν Κοφ. «Έχει επιτευχθεί πρόοδος αλλά πρέπει να διευκρινιστούν κάποια σημεία της συμφωνίας» υπογράμμισε ταυτόχρονα.

Πηγή: skai.gr