Οι «πρωτοφανείς έλεγχοι» που επιβάλλει το νέο πακέτο διάσωσης

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Αρκετά χρήματα για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους για τους επόμενους 9 έως 12 μήνες θα πρέπει να έχει ο ειδικός δεσμευμένος λογαριασμός που είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνεται στους όρους του νέου πακέτου διάσωσης. Επικαλούμενοι γνώστες των διαπραγματεύσεων, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς προσθέτουν ότι αν το ποσό στο λογαριασμό πέσει κάτω από αυτό επίπεδο, τότε θα αναπληρώνεται από χρήματα δεσμευμένα για την εξυπηρέτηση των υπολοίπων αναγκών του ελληνικού κράτους.

Επιπρόσθετα, οι όροι της διάσωσης θα προβλέπουν τη μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία διεθνών επιθεωρητών στην Αθήνα που θα προσπαθούν να επιβλέπουν τις αποφάσεις δαπανών της ελληνικής κυβέρνησης καθώς αυτές λαμβάνονται. Οι έλεγχοι επί των ελληνικών δαπανών όπως προβλέπονται από τη συμφωνία δανεισμού χαρακτηρίζονται «πρωτοφανείς» από αξιωματούχους.

Ακόμα και αν η συμφωνία κλείσει τη Δευτέρα στο Eurogroup η Ελλάδα θα κληθεί να εφαρμόσει 24 «πρότερες δράσεις» έως το τέλος του μήνα, ώστε να αρχίσει η εκταμίευση της δανειακής βοήθειας.

Την επίτευξη συμφωνίας θα ακολουθήσει άμεσα η έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής ομολόγων ιδιωτών πιστωτών, με την πρόκληση συμμετοχής να απευθύνεται την Τετάρτη και να διαρκεί δέκα ημέρες. Η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων αναμένεται να ολοκληρωθεί επισήμως μία εβδομάδα πριν τη διορία της 20ής Μαρτίου, όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τονίζεται ωστόσο από κορυφαίους αξιωματούχους ότι η συμφωνία δεν είναι εξασφαλισμένη, καθώς το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί τελικά στο 128% του ΑΕΠ, περισσότερο από το στόχο του 120%. Παράλληλα, επισημαίνονται οι διαιρέσεις στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης για τη σκοπιμότητα της ελληνικής διάσωσης.

Έντονες αμφιβολίες υπάρχουν και στις άλλες ισχυρές χώρες-μέελη της ευρωζώνης. Ο Φιλανδός υπουργός ΕΕ, Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε από τη Βραζιλία ότι δεν υποστηρίζει μεν μία ελληνική πτώχευση, αλλά σημείωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα αν οι Έλληνες δεν ανασυγκροτηθούν.

Επίσης, σε ομιλία του στο ολλανδικό κοινοβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ είπε ότι για να επιτευχθεί η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ το πακέτο βοήθειας θα έπρεπε να αυξηθεί στα 136 δισεκατομμύρια ευρώ. Παραδέχθηκε επίσης ότι το έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης αναβλήθηκε καθώς ο ίδιος και οι ομόλογοί του από τη Γερμανία και τη Φινλανδία θα υποχρεώνονταν με βάση τα έως τότε δεδομένα να πουν όχι στη νέα ελληνική διάσωση.

Εξάλλου, μιλώντας στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι έχει εγκαταλειφθεί η ιδέα της χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα μετά τις εκλογές του Απριλίου.
Πηγή: skai.gr