Κλείσιμο

«Πορτοκαλί φως» για τελικές αποφάσεις την ερχόμενη Δευτέρα

Την αισιοδοξία του ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιουνκέρ διαπιστώνει «ουσιαστική πρόοδο» από την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο τονίζει ότι είναι απαραίτητη μία ενισχυμένη εποπτεία εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος στη χώρα.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup επιβεβαίωσε ότι παραδόθηκε η έκθεση της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και οι έγγραφες εγγυήσεις από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, ενώ αποσαφηνίστηκαν τα επιπλέον μέτρα για την περικοπή των δαπανών κατά 325 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του μετά την τηλεδιάσκεψη, είπε ότι επιβεβαιώθηκε το τέλος των εκκρεμοτήτων για την έγκριση του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και δρομολόγησης του PSI.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι απομένουν τεχνικά «αλλά και κατά βάθος πολιτικά» ζητήματα, τα οποία αναμένεται να διευκρινιστούν σε τεχνικό επίπεδο (EuroWorking Group) την Κυριακή, ούτως ώστε, τη Δευτέρα, «με το καλό», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να ληφθεί η απόφαση για την έγκριση του προγράμματος και να ανακοινωθεί επισήμως το PSI».

Ερωτηθείς εάν οι εταίροι ζητούν πολιτικές δεσμεύσεις και από τα υπόλοιπα κόμματα, ο κ. Βενιζέλος, σημείωσε ότι το θέμα ναι μεν απασχόλησε τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ωστόσο, δεν τίθεται θέμα «έγγραφων δεσμεύσεων».

Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει για το περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης τον πρωθυπουργό και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, ξεκινώντας από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη, σήμερα το μεσημέρι (στις 11:45).
Πηγή: skai.gr