Τρεις προϋποθέσεις για την έγκριση του δεύτερου πακέτου για την Ελλάδα

«Δεν έχουμε ακόμα όλα τα αναγκαία στοιχεία στο τραπεζι για να αποφασίσουμε για την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι για να ληφθεί η απόφαση για το ελληνικό πρόγραμμα θα πρέπει να ικανοποιηθούν τρεις προϋποθέσεις:
 
Πρώτον, θα πρέπει τα μέτρα του δεύτερου πακέτου να εγκριθούν από την ελληνική Βουλή την Κυριακή.

Δεύτερον, οι Έλληνες θα πρέπει να βρουν τρόπο να αντλήσουν τα 325 εκ. ευρώ που εκκρεμούν ώστε να αντιμετωπιστεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2012.

Τρίτον, θα πρέπει να λάβουμε γραπτές δεσμεύσεις και από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. 

Από την πλευρά του, ο  Επίτροπος της Ε.Ε. για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν δήλωσε ότι: «Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια εκείνων που έχουν την πολιτική ευθύνη στην κυβέρνηση και τη Βουλή. Οι αποφάσεις που θα λάβουν θα καθορίσουν τις προοπτικές της χώρας».

«Το PSI πρακτικά ολοκληρώνεται» πρόσθεσε ο κ . Ρεν, ενώ εμφανίστηκε πεπεισμένος πως το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει το νέο μνημόνιο.

Αίσθηση πάντως προκαλεί η δήλωση του κ. Γιουνκέρ ότι «Αν δεν συγκαλούσαμε το Eurogroup, οι Έλληνες πολιτικοί δεν θα κατέληγαν σε συμφωνία».

Οι κ. Ρεν και Γιουνκέρ κατέστησαν πάντως σαφές στους έλληνες πολιτικούς ότι «Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξυπηρέτηση του χρέους» ενώ πρόσθεσαν ότι «Θα υπάρξει επιπλέον τεχνική υποστήριξη προς την Ελλάδα, επιπλέον της ομάδας δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ για την υλοποίηση των μέτρων».  
Πηγή: Επιμέλεια: Ελισάβετ Σεργιάδου