Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Βενιζέλος: Ώρα ευθύνης για όλους

«Φεύγω για τις Βρυξέλλες με την ελπίδα το Eurogroup να λάβει μία θετική απόφαση για το νέο πρόγραμμα, από το οποίο εξαρτάται η επιβίωση της χώρας τα επόμενα χρόνια...εάν η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξερχόμενος λίγο πριν από τις 6 το πρωί από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τις ολονύκτιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ώρα ευθύνης για όλους, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλη σκοπιμότητα. Πρέπει να βλέπουμε τους έλληνες κατάματα», είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Νωρίτερα, υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα θέματα, πλην εκείνου των επικουρικών συντάξεων, υπήρξε σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, κατά την πολύωρη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια με την τρόικα, με την οποία και είχε αμέσως μετά συνάντηση παρουσία των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.

Στόχος της νέας συνάντησης με την τρόικα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για την εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην περικοπούν οι συντάξεις. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε διαφωνία μεταξύ του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου της ΝΔ για το εάν τα χρήματα αυτά θα εξοικονομηθούν από την περικοπή στις κύριες ή τις επικουρικές συντάξεις. Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε να μην πειραχθούν οι επικουρικές.

Στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου προστίθεται ότι σοβαρές επιφυλάξεις εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται" . Αυτές τις δύσκολες ώρες, πρόσθεσε, πρέπει να κοιτάμε τον απλό άνθρωπο, τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω, ουδόλως με ενδιαφέρει αν κάποιοι παρεξηγούν αυτή τη θέση. Είναι θέση εθνικής συνείδησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης επεσήμανε ότι κατά την διάρκεια της σύσκεψης στάθηκε στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρά και έδωσαν από κοινού μάχη για τις συντάξεις.
Πηγή: skai.gr