“Aγκάθι” οι συντάξεις για τη συμφωνία με την τρόικα

Το μεγάλο "αγκάθι" για να επιτευχθεί η συμφωνία με την τρόικα εντοπίστηκε στην περικοπή των συντάξεων κατά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τη 1 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της νέας δανειακής σύμβασης η τρόικα έχει ζητήσει να περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις για τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 0,4% του ΑΕΠ (μείωση ύψους 625 εκατ. ευρώ). Τα 325 εκατ. ευρώ βρέθηκαν από περικοπές στις δαπάνες του υπουργείου Άμυνας. Για τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε στη σύσκεψη να γίνουν περικοπές τόσο στις κύριες όσο και στις επικουρικές συντάξεις. Ο Γιώργος Παπανδρέου διαφώνησε κατηγορηματικά ζητώντας και τα 300 εκατ. ευρώ να δοθούν από τις επικουρικές.  


“Η εμμονή Σαμαρά για μη μείωση των επικουρικών συντάξεων άνοιξε το δρόμο για περικοπές στις κύριες” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης. "Η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό" τόνισε.


"Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και να διαπραγματεύονται σκληρά όταν πρέπει για τον απλό τον κόσμο. Η διαπραγμάτευση αυτή συνεχίζεται. Αυτό έκανα. Αυτό θα κάνω. Υπάρχει ένα θέμα ακόμα. Έχει να κάνει με τις συντάξεις. Αυτές τις ώρες τις δύσκολες πρέπει να κοιτάμε τον απλό τον κόσμο τον συνταξιούχο. Δεν έχω δικαίωμα να μην το κάνω. Δεν έχω δικαίωμα να μην διαπραγματεύομαι σκληρά. Και ουδόλως με ενδιαφέρει αν διάφοροι αυτή τη θέση την παρεξηγούν και προσπαθούν να την δικαιολογήσουν διαφορετικά. Η θέση αυτή είναι εθνική. Είναι θέση συνείδησης. Είναι θέση που πρέπει κανείς να έχει σε τέτοιες ώρες κρίσεως, μεγάλης κρίσεως μεγάλου πόνου του κόσμου. Γι’ αυτό και οι συντάξεις έχουν αυτό το χαρακτηριστικό. Προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιγότερο. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αυτή η διαπραγμάτευση. Θα τη συνεχίσουμε. Για όλες τις συντάξεις γίνεται αυτή η διαπραγμάτευση" απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ από τα γραφεία του κόμματος στη Συγγρού αφήνοντας αιχμές για το ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατά τη σύσκεψη επέμεινε στις έγγραφες διαβεβαιώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο το Νομικό Συμβούλιο του κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος ότι τα μέτρα είναι σύννομα και θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Η ανακοίνωση του Μαξίμου:

«Ο Πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματοοικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις

Αμέσως μετά την αποχώρηση των πολιτικών αρχηγών, έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι έχουν νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ενώ φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αμέσως μετά τη συνάντηση του κ. Παπαδήμου με την τριμερή.

Σε αινιγματική δήλωση προέβη ο Γιώργος Καρατζαφέρης, αποχωρώντας πρώτος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επικαλούμενος στίχους από ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη:

"Ο αρνηθείς δε μετανιώνει. Αν ρωτιούνταν πάλι όχι θα ξανάλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ' όχι -το σωστό- σε όλη τη ζωή του".

Πάντως αργότερα από τα γραφεία του ΛΑΟΣ πρόσθεσε ότι στηρίζει όποιες αποφάσεις ληφθούν:

«Ξεκαθάρισα τις προθέσεις μου. Τιμώ την προσπάθεια όλων, του πρωθυπουργού και των αρηγών. Ομως επειδή η χώρα περνάει μια πολύ μεγάλη δοκιμασία, δεν μπορώ μέσα σε μία ώρα να προσδιορίσω το μέλλον της χώρας για 40 χρόνια, χωρίς τις διαβεβαιώσεις της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Παρέμεινα μέσα για να συμπαρασταθώ στον Αντώνη Σαμαρά στα θέματα των επικουρικών συντάξεων. Ώς εκ τούτου, κατέθεσα τις ενστάσεις μου και τους είπα "όποιες σωστές αποφάσεις πάρετε θα είμαι κοντά".»

Αργότερα ο κ. Καρατζαφέρης αποστασιοποιήθηκε από τα τεκταινόμενα με ανακοίνωσή του: «Δεν προτίθεμαι να υπογράψω μία σύμβαση εντός ελάχιστων ωρών της οποίας το περιεχόμενο σε πολλά σημεία δεν με βρίσκει σύμφωνο. Και κυρίως δεν θα υπογράψω γιατί δεν θα μας έχουν προσκομισθεί αυτά τα οποία κύριε πρωθυπουργέ με την επιστολή μου σας ζήτησα. Ευχαριστώ για τη μέχρι τώρα συνεργασία μας και σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι στις προθέσεις και στο αίσθημα της ευθύνης μου το να σταθώ με τις ενστάσεις μου εμπόδιο στη κυβέρνηση».

Συνεργάτες του
τόνισαν πάντως στον ΣΚΑΪ ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση."Είναι η νύχτα μιας δύσκολης ημέρας" χαριτολόγησε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σε νέα δήλωσή του, κάνοντας αυτή τη φορά αναφορά σε τραγούδι των Beatles.

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών διεκόπη τρεις φορές προκειμένου ο Λουκάς Παπαδήμος να συνομιλήσει με τον πρόεδρο του Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον επίτροπο Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια ύστατη προσπάθεια διαπραγμάτευσης σε ανώτατο δυνατό επίπεδο, με σκοπό να υπάρξει απάλυνση κάποιων από τα μέτρα.

Οι αρχηγοί κατέφθασαν στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 5 το απόγευμα. Προσερχόμενος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε: «Ο χρόνος ως σημείο εκβιασμού από τους δανειστές μας, με προβληματίζει για τις βαθιές τους προθέσεις».

Εντωμεταξύ, κανονικά θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη τελικά, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας, το Eurogroup όπως δήλωσε ο επικεφαλής του, Zαν Κλοντ Γιουνκέρ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος κρίνεται ότι πρέπει να προσέλθει στο Eurogroup κομίζοντας οριστική συμφωνία με την τριμερή, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα δανειακή σύμβαση και το πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ.
Πηγή: skai.gr