Γιουνκέρ: Ανοιχτός σε ειδικό λογαριασμό για τους ελληνικούς τόκους

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο υιοθέτησης της γαλλο - γερμανικής πρότασης για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου τραπεζικού λογαριασμού για την αποπληρωμή των τόκων του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο “RBB Inforadio” ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η ιδέα δεν είναι παράλογη, σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν χρειάζεται να διευθετηθούν ακόμη οι τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της πρότασης.

Η πρόταση διατυπώθηκε χθες στο Παρίσι μετά τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Με τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού προκειμένου να καταβάλλονται οι τόκοι για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, Γερμανία και Γαλλία θα έχουν πλήρη έλεγχο της διάθεσης σημαντικού μέρους της βοήθειας ώστε αυτή να διοχετεύεται κατευθείαν στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων και όχι σε άλλες δαπάνες.

Σε άλλη συνέντευξή
του στην ελβετική εφημερίδα Tagesanzeiger ο κ. Γιούνκερ εκτίμησε αφενός ότι η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αφετέρου πως η χώρα δεν μπορεί να εκδιωχθεί απο το ευρώ. Παράλληλα πρόσθεσε πως αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, οι άλλες χώρες θα πρέπει και πάλι να επενδύσουν «αδιανόητα» κεφάλαια για τη στήριξη του νομίσματος.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ευρώ θα είναι ένα σταθερό νόμισμα, το οποίο θα διατηρήσει την αγοραστική του ισχύ και θα καθιερωθεί ακόμη και σαν διεθνές νόμισμα.

Εκτίμησε ακόμα ότι το κινεζικό γουάν, το αμερικανικό δολάριο και το ευρώ θα είναι τα τρία κυρίαρχα νομίσματα παγκοσμίως σε 20 χρόνια και πως στο μέλλον η ευρωζώνη θα περιλαμβάνει περισσότερες χώρες από όσες έχει σήμερα.
Πηγή: skai.gr