Αντιδράσεις υπουργών στα βρετανικά ΜΜΕ για την επιτροπεία

Την έντονη αντίδρασή τους στη γερμανική πρόταση για επιβολή δημοσιονομικού επιτρόπου στην Ελλάδα εξέφρασαν στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης μιλώντας σε βρετανικά ΜΜΕ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του κράτους είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους μέτρα». Σημείωσε ότι ανάλογη ιδέα είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα, και ότι θα έπρεπε να αποφευχθεί. Όπως πρόσθεσε, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση του ελλείμματος αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε τέταρτη χρονιά ύφεσης. Συμφώνησε δε με την παρατήρηση του δημοσιογράφου του BBC ότι η γερμανική πρόταση θα προκαλούσε το δημόσιο αίσθημα στην Ελλάδα προκαλώντας έντονες κοινωνικές αντιδράσεις.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος έκαναν λόγο για «κόκκινη γραμμή» γύρω από την εθνική κυριαρχία που δεν πρόκειται να παραβιαστεί.

Ο κ. Γερουλάνος είπε ότι θα ήταν αδύνατο για την κυβέρνηση να αποδεχθεί μία τέτοια συμφωνία, προσθέτοντας ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί από υπουργός παρά να επιτρέψει σε οποιονδήποτε να υπαγορεύσει στην κυβέρνηση πώς πρέπει να ξοδεύει τα χρήματά της.

Κυβερνητική πηγή χαρακτήρισε το σχέδιο «γελοίο» και εσκεμμένη διαρροή, μιλώντας στον Γκάρντιαν.

Την αντίθεσή τους στο γερμανικό σχέδιο έχουν εκφράσει και Βρετανοί, κυρίως ευρωσκεπτικιστές, πολιτικοί. Ο υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ σχολίασε ότι αν αρχίσει κανείς να παίζει με τη δημοκρατία επειδή ορισμένα πράγματα δεν είναι αρεστά, τότε ανοίγει η πόρτα σε αυτούς που τάσσονται υπέρ της κατάλυσής της. Όπως πρόσθεσε, ήταν η έλλειψη δημοκρατικών ελευθεριών που προκάλεσε το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο