Κλείσιμο

Προβληματισμός Γιαννίτση για τη χρηματοδότηση των κομμάτων

Πηνελόπη Γκάλιου

Πρόβλημα δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου, χαρακτήρισε τον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων, συναρτήσει του κρατικού προϋπολογισμού, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.

Ανοίγοντας το διάλογο με ελεύθερη αφετηρία –όπως είπε- στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Γιαννίστης έκανε λόγο για προβλήματα που ανακύπτουν με τη χρηματοδότηση των κομμάτων σε σχέση με τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, υποστηρίζοντας ότι τα κόμματα τη δεδομένη στιγμή «εξασθενούν την προσπάθεια συμμαζέματος των οικονομικών και αύξησης των εσόδων».

«Σε μια νορμάλ περίοδο που μία χώρα έχει έσοδα και έναν υγιή προϋπολογισμό δεν προκύπτουν ιδιαίτερα προβλήματα. Όμως εδώ έχουμε μία χώρα και μια κυβέρνηση που προσπαθεί περικόπτοντας δαπάνες, αυξάνοντας φόρους, μειώνοντας μισθούς και σειρά άλλες επιβαρύνσεις, να αυξήσει τα έσοδά της και να μειώσει το έλλειμμα και από αυτή την αύξηση των εσόδων τα κόμματα παίρνουν ένα κομμάτι από αυτή την προσπάθεια, που σηματοδοτεί μία εξασθένιση αυτής της προσπάθειας. Εγώ βλέπω εδώ ένα πρόβλημα. Πρόβλημα αρχής δεοντολογίας και συμπόρευσης με την αίσθηση του κοινωνικού συνόλου» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην τραπεζική χρηματοδότηση των κομμάτων που τα έχει οδηγήσει στην υπερχρέωση, υποθηκεύοντας μάλιστα μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, ο Υπουργός Εσωτερικών έθεσε προς διάλογο επιλογές, όπως η απαγόρευση της τραπεζικής χρηματοδότησης ή η απαγόρευση της εκχώρηση της χρηματοδότησης για διάστημα πέραν του έτους.

Πάντως σε ό,τι αφορά στο θέμα της υπερχρέωσης, παρέπεμψε στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι και το αρμόδιο.

Η στάση των υπολοίπων κομμάτων

Υπέρ της μείωσης της χρηματοδότησης των κομμάτων και της αύξησης των μέτρων διαφάνειας τάχθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη ΝΔ, όχι όμως υπέρ της κατάργησης της κρατικής χρηματοδότησης καθώς όπως είπε «πρέπει να στηρίξουμε τα κόμματα πρέπει να συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότη. Λιγότερη; Να το δούμε. Εγώ θα ήμουν υπέρ».

Αντιπρότεινε μάλιστα να βρεθούν άλλες μέθοδοι ενίσχυσης των κομμάτων τονίζοντας ότι «δεν μπορεί επειδή αυξάνονται τα έσοδα του κράτους και να παίρνουν περισσότερα τα κόμματα πρέπει πρώτοι να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Κάποιες δαπάνες θα μπορούσε να πάρει πάνω του το κράτος εις αντάλλαγμα των όσων δίνει, όπως η στέγαση».

Ο κ. Παυλόπουλος υπεραμύνθηκε επίσης της ρύθμισης των χρεών των κομμάτων, «πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ρύθμισης για τα χρέη των κομμάτων. Θα τα αφήσει κανείς τα κόμματα να καταρρεύσουν; Αυτό θέλουμε; Γιατί ενοχλεί κάποιους η ρύθμιση; Πως κάναμε τόσες ρυθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια για να μην καταρρεύσουν κάποιοι θεσμοί; Ήταν σημαντικότεροι αυτοί οι θεσμοί; Αναρωτήθηκε και ανέφερε μεταξύ άλλων ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις χρεών των ΠΑΕ.

Την πρόθεση του ΚΚΕ να συνεχίσει την ενίσχυση του κόμματος από τα κουπόνια, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπύρος Χαλβατζής λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση «εμείς θα συνεχίσουμε με τα κουπόνια. Θα μαζεύουμε τις συνδρομές και τις ενισχύσεις».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Γιάννης Κοραντής τάχθηκε υπέρ μιας κρατικής επιχορήγησης «και για λόγους διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων» όπως είπε ενώ υπενθύμισε την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη να μειωθεί στο ήμισυ η επιχορήγηση των κομμάτων .

«Και τον τελειότερο νόμο να βρούμε, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να εφαρμοστεί, τα παράθυρα θα είναι πολλά» παρατήρησε ο Βασίλης Μουλόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι «και για τις υπερβάσεις των κομμάτων υπάρχει νόμος που ουδέποτε εφαρμόστηκε».

Ρύθμιση των χρεών των κομμάτων προς τις τράπεζες – τα οποία ανέρχονται σε περίπου 260 εκατ. ευρώ συνολικά- πρότεινε και ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Όπως είπε ο βουλευτής αυτό και μόνο έκανε τα κόμματα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους ήταν κυρίως η μεγάλη αύξηση επιτοκίου τράπεζας που από τον Ιούλιο του 2010 σκαρφάλωσε στο 8,65% και πρότεινε το 50% των χρεών να παγώσει και για το άλλο 50% να υπάρξει μια ρύθμιση της τράπεζας με το δημόσιο».


Πηγή: skai.gr