Συνάντηση Βενιζέλου με τρόικα

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής της τρόικας. Για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης η τρόικα ζητά, μεταξύ άλλων, δραστικές παρεμβάσεις και μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ και τον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των ωριμάνσεων, του 13ου και του 14ου μισθού και όλων των συλλογικών συμβάσεων που έξι μήνες μετά τη λήξη τους θα μετατρέπονται σε ιδιωτικές.

Ζητά επίσης να αλλάξει η διαδικασία της διαιτησίας και της μεσολάβησης, θέτει θέμα ευελιξίας στην αγορά εργασίας, ενώ ζητά μείωση των εργοδοτικών εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία στα επίπεδα του ΙΚΑ.

Βενιζέλος για PSI

Από τις Βρυξέλλες και λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Ecofin ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) μπαίνουν στην τελική ευθεία. Όπως διευκρίνισε, στόχος είναι να ολοκληρωθεί το σχήμα για το PSI μέσα στο επόμενο οχταήμερο και η δημόσια προσφορά της Ελλάδας προς τους ιδιώτες πιστωτές να γίνει ως τις 13 Φεβρουαρίου.

Ακόμα ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το PSI «θα βγάλει από τους ώμους του ελληνικού λαού ένα βάρος 100 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 47% του ΑΕΠ».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση με τον ιδιωτικό τομέα συνδέεται με το νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, μέσω της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Σημείωσε, δε, ότι η συμφωνία για τις προϋποθέσεις του δεύτερου δανειακού προγράμματος πρέπει να επέλθει το ταχύτερο δυνατό, καθώς χωρίς αυτήν η Ελλάδα δεν μπορεί να προβεί σε δημόσια προσφορά για το PSI. «Χωρίς τα 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος δεν μπορεί να γίνει ούτε το PSI, ούτε να χρηματοδοτηθούν οι ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: skai.gr