Κλείσιμο

Ημερομηνία ένταξης για ΠΓΔΜ θα ζητήσει το ευρωκοινοβούλιο

Το αίτημα διατυπώνει σε έκθεσή του για την ενταξιακή προοπτική της γειτονικής χώρας ο Βρετανός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ρίτσαρντ Χάουιτ. Το κείμενο συζητείται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊού Κοινοβουλίου και συγκεντρώνει ευρεία υποστήριξη, εκτιμά ο εισηγητής:

«Ήταν μία από τις πρώτες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας που έλαβαν καθεστώς υποψήφιας χώρας. Εδώ και τρία χρόνια η Κομισιόν ζητεί έναρξη διαπραγματεύσεων, θεωρώ ότι και ανάμεσα στις εθνικές κυβερνήσεις υπάρχουν υποστηρικτές. Όσον αφορά το Ευρωκοινοβούλιο έχουμε κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι θέλουμε να ξεκινήσει η διαδικασία. Σεβόμαστε τις υπάρχουσες διαφορές, αλλά πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα πρέπει να γίνει μέλος της Ε.Ε.» λέει ο Βρετανός ευρωβουλευτής στην Deutsche Welle.

Δυσχεραίνουν οι διαπραγματεύσεις για το όνομα;

Τί συνέπειες θα είχε όμως η έναρξη διαπραγματεύσεων για το ζήτημα του ονομασίας;

«Έχουμε τη διαπραγματευτική διαδικασία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η επίλυση του θέματος δεν είναι υπόθεση της Ε.Ε., ούτε δική μου ως εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου. Πιστεύω όμως ότι έχουμε ευθύνη να παροτρύνουμε όλες τις πλευρές- επαναλαμβάνω: όλες τις πλευρές- να επιτύχουν ικανοποιητικό και κοινά αποδεκτό συμβιβασμό» λέει ο Ρίτσαρντ Χάουιτ..

Κριτική στην έκθεση Χάουιτ για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων διατυπώνει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριλένα Κοππά: «Έχει πάρα πολλά προβληματικά σημεία, κυρίως επιμερίζοντας τις ευθύνες για τη μη επίλυση του προβλήματος και στις δύο μεριές. Συνεχίζουμε πυρετώδεις διαβουλεύσεις με τον εισηγητή και προσπάθειες να μπορέσουμε τουλάχιστον σε διάφορα σημεία να αφαιρέσουμε αρνητικά θέματα, τα οποία δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Παρ΄όλ΄αυτά η αίσθηση είναι ότι οι πιθανότητες δεν είναι πολύ μεγάλες».

Ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος δηλώνει πάντως ότι το όποιο ψήφισμα περί ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν θα αποδίδει την επίσημη θέση της Ε.Ε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι εισηγητές της έκθεσης για τα Σκόπια καταγράφουν αυτή τους την επιθυμία. Αυτή όμως είναι μία πολιτική θέση. Το όργανο που λαμβάνει τις αποφάσεις είναι το Συμβούλιο. Το Συμβούλιο επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια έχει πάρει επίσης μία θέση: ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ προκειμένου να υπάρξει έναρξη διαπραγματεύσεων. Δεν νομίζω ότι με τα σημερινά δεδομένα αυτή η ισορροπία θα ανατραπεί».

«Μηνύματα» σε Αθήνα και Σκόπια

O Έλληνας ευρωβουλευτής επιχειρηματολογεί ότι μία ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε λάθος μήνυμα στα Σκόπια και στην κυβέρνηση Γκρουέφσκι:

«Ο κ. Γκρουέφσκι έχει την πεποίθηση, και για εσωτερικούς λόγους, ότι ο χρόνος δουλεύει για τη δική του πλευρά. Επομένως θέλει μία παράταση της εκκρεμότητας, γιατί πιστεύει ότι τελικά τα πράγματα θα πάνε προς τη δική του κατεύθυνση. Βασίζεται δε στις 133 διμερείς αναγνωρίσεις με το συνταγματικό όνομα. Δεν στηρίζει τη διαπραγμάτευση, της δημιουργεί πρόβλημα, διότι έχει την πεποίθηση ότι ο χρόνος δουλεύει γι αυτόν».

Από την πλευρά του ο Βρετανός εισηγητής Ρίτσαρντ Χάουιτ επιμένει ότι το σημερινό status quo δεν μπορεί να διατηρηθεί. Ωστόσο δεν αποδέχεται τις αιτιάσεις ότι έχει μεροληπτήσει κατά της Ελλάδας ή έχει παραλείψει στην έκθεσή του ενδείξεις και κρούσματα αλυτρωτισμού από την «άλλη πλευρά».

«Νομίζω ότι ήταν μία ένδειξη σεβασμού για τα ελληνικά συμφέροντα το γεγονός ότι επισκέφθηκα την Αθήνα, μίλησα με εκπροσώπους των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, με τον υπουργό Εξωτερικών και τον αναπληρωτή του, τον πρώην πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών. Ωστόσο αναμένω αναλυτικά ή και έντονα σχόλια από τους Έλληνες συναδέλφους μου, τα οποία είναι και ευπρόσδεκτα ως αναπόσπαστο μέρος της δημοκρατικής διαδικασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Πηγή: Γιάννης Παπαδημητρίου, Υπεύθυνος Σϋνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος