ΠΑΣΟΚ: Τελευταία ημέρα Εθνικού Συμβουλίου – Το Μάρτιο η εκλογή νέου προέδρου

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται για δεύτερη και τελευταία ημέρα σήμερα οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Στην παρέμβασή της η Άννα Διαμαντοπούλου έθεσε ως άμεση προτεραιότητα τη δράση για την επίτευξη στόχων που αφορούν την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την ΕΕ, τη δημιουργία δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, την αξιοποίηση ευρωπαϊκών και άλλων κεφαλαίων και την παρουσίαση ενός νέου φορολογικού συστήματος. Αναφερόμενη στην κυβέρνηση Παπαδήμου υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ «δεν πρέπει να θέσει χρονικό προσδιορισμό», ενώ τάχθηκε υπέρ της πρότασης Παπανδρέου για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ μετά το PSI.

Τη διαφωνία της με την εισήγηση της πλειοψηφία του Πολιτικού Συμβουλίου εξέφρασε στην παρέμβασή της στο Εθνικό Συμβούλιο η Συλβάνα Ράπτη και τάχθηκε υπέρ της άμεσης εκλογής νέας ηγεσίας. Διαφώνησε ακόμη και με το να παραιτηθούν όσοι εκ των υπουργών θελήσουν να εκθέσουν υποψηφιότητα και ζήτησε γρήγορες διαδικασίες ακόμη και κι αν δεν τηρηθούν τα όσα προβλέπει το καταστατικό.

«Η κρίση που από οικονομική μετατράπηκε σε πολιτική και στη συνέχεια σε κοινωνική, μπορεί να γίνει και εθνική, καθώς βαριά σύννεφα μαζεύονται στην ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Γιάννης Ραγκούσης.

Άμεση αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος. Όπως είπε, η ηγεσία γνώριζε για την καταστροφή της οικονομίας, αλλά απέκρυψε την πραγματικότητα. Επισήμανε ότι ουδείς πολιτικός φυλακίστηκε για τα σκάνδαλα και χαρακτήρισε τις ηγεσίες των κομμάτων κατώτερες των περιστάσεων. Τέλος, προέβλεψε ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι ιδιαίτερα σκληρά για τους Έλληνες.

Να μην παραταθεί θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου ζήτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης. Χαρακτήρισε οργανωμένες τις επιθέσεις πολιτών εναντίον βουλευτών, ενώ κατηγόρησε Μέσα Ενημέρωσης για διαπλοκή.

Χθες ο Γιώργος Παπανδρέου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος, υποστηρίζοντας πως η εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος αναμένεται να γίνει το Μάρτιο.

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Παπανδρέου να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες που θα επικρατούν στη δεδομένη στιγμή».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέμεινε ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. Ο ίδιος μετέθεσε για αργότερα το θέμα της υποψηφιότητας του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι δεν θα παρακολουθεί τις εσωκομματικές διαδικασίες, ενώ τόνισε ότι οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι οι πιο κρίσιμοι της μεταπολεμικής περιόδου.
Πηγή: Γιάννης Σιδέρης