Πρώτο κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Παπαδήμου

Στην πρώτη σοβαρή δοκιμασία της κυβέρνησης Παπαδήμου στο πεδίο υλοποίησης των μέτρων που συνοδεύουν την παροχή βοήθειας προς τη χώρα, ίσως να αποδειχθεί το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο περιλαμβάνεται η εισήγηση του υπουργού Εργασίας για την περικοπή των επικουρικών συντάξεων.

Πηγές της Συγγρού τονίζουν ότι οι υπουργοί της ΝΔ θα εκφράσουν επιφυλάξεις για το μέτρο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πληροφορίες από πηγές του δεύτερου μεγαλύτερου κυβερνητικού εταίρου, οι υπουργοί της Ν.Δ. είναι πολύ πιθανό να κατέλθουν σήμερα στη συνεδρίαση, εξαρχής αρνούμενοι να υποστηρίξουν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Οι υπουργοί, τονίζεται, θα εκφράσουν τις επιφυλάξεις τους, ενώ το θέμα εξέθεσε δημοσίως πρώτος ο αρμόδιος τομεάρχης Εργασίας κ. Ν. Νικολόπουλος.

Χθες το πρωί, σε σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του κόμματος στη λεωφόρο Συγγρού, με τη συμμετοχή των στενών συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. (ο οποίος εκείνη τη στιγμή επισκεπτόταν το υπουργείο Εθνικής Αμυνας), αποφασίστηκε ότι η δημόσια τοποθέτηση επί του θέματος θα έχει τρεις κατευθύνσεις: πρώτον, ότι έχει γίνει λαθροχειρία στις επικουρικές συντάξεις για να σωθούν οι κύριες. Δεύτερον, ότι το θέμα των επικουρικών δεν προβλέπεται ούτε από το Μεσοπρόθεσμο, ούτε από τον προϋπολογισμό. Και, τρίτον, αν πράγματι είναι τόσο μεγάλο το πρόβλημα στα επικουρικά ταμεία, τότε η κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αύξηση του ποσού που θα λάβει η Ελλάδα με τη νέα δανειακή σύμβαση, προκειμένου να διασωθούν.

Με δεδομένα τα ήδη σοβαρά προβλήματα του κ. Παπαδήμου (τα οποία ξεκινούν από τις συγκρούσεις των υπουργών του ΠΑΣΟΚ), εφόσον πραγματοποιηθεί η απειλή απόσυρσης της στήριξης σε κυβερνητικό νομοσχέδιο, γίνεται σαφές ότι τίθεται σε κίνδυνο η συνολική προσπάθεια που αφορά τη διαπραγμάτευση της νέας δανειακής σύμβασης, που θα αρχίσει στα μέσα Ιανουαρίου.

Το Μέγαρο Μαξίμου τηρεί στάση αναμονής, ωστόσο συνεργάτες του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου υπενθύμιζαν πως οι αλλαγές στην επικουρική ασφάλιση προβλέπονται από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και πρέπει να προωθηθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Πηγή: skai.gr