Συζήτηση για τον προϋπολογισμό σε ήπιους τόνους

Σε ήπιους τόνους και εν μέσω κενών εδράνων, συνεχίζεται στη Βουλή για πέμπτη και τελευταία ημέρα η συζήτηση του προϋπολογισμού, η οποία θα κορυφωθεί το απόγευμα με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών και θα κλείσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όποτε αναμένεται να ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία, που ενέχει και τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Και σήμερα Τρίτη, τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η προσπάθεια διαχωρισμού των πολιτικών ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, από τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, αποτελούν σημείο αναφοράς των περισσότερων τοποθετήσεων.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης αφήνοντας ήπιες αιχμές για όσους προτάσσουν προσωπικές στρατηγικές, αφού τόνισε ότι «η επιτυχία αυτής της κυβέρνησης είναι το πρόταγμά μας» πρόσθεσε ότι «οι πολίτες θα κρίνουν αυστηρά όσους από εμάς κρατήσουν αποστάσεις από όσα πρέπει να γίνουν μέσα από μια προοπτική προσωπικού ή μικροκομματικού οφέλους».

Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης κάλεσε όσους έχουν προσωπικές φιλοδοξίες να λειτουργούν με βάση την ενότητα και όχι την προσωπική ιδιοτέλειας.

Η Φωτεινή Πιπιλή απαντώντας στις αιχμές του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι «δεν υπάρχει αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση και συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση» αναφερόμενη στην κριτική που ασκούν οι βουλευτές της ΝΔ στην κυβέρνηση είπε «αλίμονο αν οι βουλευτές χάσουμε τη δυνατότητα συνταγματικά να επιτελούμε με συνείδηση το κοινοβουλευτικό μας καθήκον που είναι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος. Αλίμονο αν Βενιζέλος μας αφαιρέσει το δικαίωμα να ασκούμε κριτική για λογαριασμό του πολίτη».

Μάλιστα με αφορμή τη μείωση των εσόδων του δημοσίου για το Νοέμβριο, κάλεσε τον κ. Βενιζέλο αντί να «μαλώνει» τους βουλευτές να μάθει να είναι συνεπής στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

Ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Κατσούρας δεν θα ψηφίσει τον προϋπολογισμό επειδή ενέχει τη μορφή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, την οποία δεν έδωσε ούτε κατά τις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης Παπαδήμου διαφωνώντας με τη σύνθεσή της.


Απάντηση Πρωτόπαπα στον Ραγκούση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας αναφερόμενος στα εσωκομματικά του κινήματος τάχθηκε υπέρ των αλλαγών όμως συνέστησε προσοχή, νηφαλιότητα και ευθύνη, καθώς όπως είπε δεν υπάρχουν περιθώρια για οξύτητες.

«Θα χρειαστούν αλλαγές και στο δικό μας κόμμα και ο διάλογος πρέπει να γίνει, όμως το κάθε πράγμα στην ώρα του και με συντεταγμένο τρόπο να μην δίνουμε αφορμή στους πολίτες να καγχάζουν με τα ιδιόμορφα καλλιστεία μας. Λίγη αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει» κατέληξε ο βουλευτής.

Νωρίτερα απάντησε και στις αιχμές του Γιάννη Ραγκούση που χθες μίλησε για αβεβαιότητα που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση και η κ.ο. του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι η κ.ο. του ΠΑΣΟΚ στήριξε με μεγάλο κόστος τις δύσκολες διαρθρωτικές αλλαγές όπως π.χ. στον Καλλικράτη που ψήφισε. Πρόσθεσε όμως ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «δεν έκρινε το ίδιο όταν δεν υπήρχαν καθαρές προτάσεις και λύσεις για το που οδηγείται η κοινωνία από την κάθε υπουργική πρόταση» ανταποδίδοντας τις αιχμές για την νομοθετική ρύθμιση Ραγκούση για τα ταξί.

Σε ό,τι αφορά στη στάση της ΝΔ και την στάση αντιπολιτευτικής κριτικής που κρατά έναντι της κυβέρνησης ο κ. Πρωτόπαππας τόνισε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «αλα- κάρτ» πολιτική στήριξη αλλά πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη χωρίς δεύτερες σκέψεις για το κόστος στις επόμενες εκλογές. Τα κόμματα, - πρόσθεσε- όσα στηρίζουν αυτή την κυβέρνηση πρέπει να δουλεύουν για αυτή, όχι να τραβούν το χαλί στην κυβέρνηση όταν δεν τους βολεύει.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου