Σε εξέλιξη η διαδικασία για την απόφαση της Χάγης σχετικά με το όνομα των Σκοπίων

Σε λίγη ώρα ανακοινώνεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματός της. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται να αναγνωστεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα.

Στα Σκόπια επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς εκτιμάται ότι αυτή θα είναι καταδικαστική για την Ελλάδα και μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Xαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκόργκι Ιβάνοφ ότι «εάν η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της Χάγης είναι θετική για τη χώρα, τότε αναμένουμε αυτό να αντικατοπτριστεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το 2012.»

Το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ είναι μεταξύ των θεμάτων που αναμένεται να συζητηθούν και στις συνομιλίες που θα έχει σήμερα Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα μας.

Απόψε Δευτέρα στις 11 το βράδυ, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ημέρα που εκδίδεται η σημαντική απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή των Σκοπίων κατά της Ελλάδας, οι Νέοι Φάκελοι φωτίζουν το διπλωματικό παρασκήνιο δύο δεκαετιών σχετικά με το όνομα της γειτονικής χώρας.


player should load here
Πηγή: skai.gr