Πιέσεις Ομπάμα σε Ευρώπη

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, οι ανησυχίες που προκαλούν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ το 2012 βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να βοηθήσουν την Ευρώπη στην επίλυση της κρίσης του χρέους.

Η συνάντηση, που είχε περίπου 45 λεπτά διάρκεια, διεξήχθη στο Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος άσκησε προς πιέσεις προς τους δύο συνομιλητές του, ώστε η ΕΕ να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά, προκειμένου να αποφευχθεί μετάδοση της κρίσης και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.
Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα βρίσκεται σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την κρίση χρέους στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία και τον αντίκτυπό του στις αγορές, ενώ ενισχύονται οι αμφιβολίες για τις εξαγωγές και την οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση του Ομπάμα με Ρομπέι και Μπαρόζο συζητήθηκαν επίσης η αναταραχή στην Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική καθώς και η λήψη μέτρων από κοινού σε βάρος του Ιράν.

Στη συνάντηση πήραν μέρος μεταξύ άλλων η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Σχολιάζοντας τις συναντήσεις Ομπάμα με τους Χέρμπαν Βαν Ρομπέι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ εξέφρασε την ανάγκη να δράσει αποφασιστικά η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, σημειώνοντας ότι έχει και τα μέσα και την ικανότητα να αντιμετωπίσει το θέμα.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr, Γαλλικό Πρακτορείο
Πηγή: skai.gr