Κλείσιμο

Δεν τοποθετείται η Γερμανία στην επιστολή Σαμαρά

Η εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα συζητηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας το απόγευμα στο Βερολίνο, επιβεβαίωσε στη σημερινή ενημέρωσηο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Κότχαουζ, διευκρινίζοντας ότι θα συζητηθεί «σε γενικές γραμμές».

Η τελική συζήτηση θα γίνει στα πλαίσια του EcoFinκαι του Eurogroupαρχές της ερχόμενης εβδομάδας. Σε αυτό το πλαίσιο θα αποφασιστεί αν τελικά θα δοθεί η 6η δόση προς την Ελλάδα. Όπως τόνισε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, βάση για την απόφαση του Eurogroupθα είναι η έκθεση της Τρόικας.

Ερωτηθείς για την επιστολή Σαμαρά, ο κ. Ζάιμπερτ αρνήθηκε να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει εάν κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης εκπληρώνεται με αυτή την επιστολή ο όρος που είχε θέσει το Eurogroupγια την εκταμίευση της 6ης δόσης. Η αποτίμηση αφορά ολόκληρη την ευρωζώνη, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, και η Γερμανία δεν προτίθεται να προβεί προηγουμένως μόνη της σε όποιες δηλώσεις επ΄ αυτού. Το Eurogroup, τόνισε ο κ. Zάιμπερτ, θα αποφασίσει αφού προηγουμένως εξετάσει την γραπτή δέσμευση του κ. Σαμαρά αλλά και άλλες ενυπόγραφες δεσμεύσεις ελληνικών κομμάτων.

Διχάζει τις Βρυξέλλες η επιστολή Σαμαρά;

Η επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε ΕΕ, Eurogroup, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ διχάζει τις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει σημερινό τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων. Η επιστολή του κ. Σαμαρά κρίνεται «μάλλον θετική», δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Ένας άλλος διπλωμάτης ανέφερε ωστόσο την ίδια ώρα ότι η επιστολή δεν έπεισε τελείως. Ως εκ τούτου η τελική απάντηση των ευρωπαίων εταίρων είναι «αβέβαιη».

Δεν αποκλείει ενεργότερο ρόλο της ΕΚΤ η Ολλανδία


Σε αντίθεση με τη Γερμανία, η Ολλανδία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Μιλώντας χθες στο κοινοβούλιο της χώρας του ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γιαν Κεες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι «σε μία κρίση δεν επιτρέπεται να αποκλείει κανείς τίποτε εκ προοιμίου». Ωστόσο ο ολλανδός υπουργός δεν διαπιστώνει διαφορές απόψεων με τη Γερμανία όσον αφορά το ρόλο της ΕΚΤ. «Αναφορικά με την ΕΚΤ, η θέση μας είναι πολύ κοντά στη γερμανική θέση ή σχεδόν ίδια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. ντε Γιάγκερ, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Ευρώπης έχει έναν ανεξάρτητο και ουδέτερο ρόλο.



Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή: skai.gr