Περικοπές στον προϋπολογισμό της Βουλής

Με καθυστέρηση μηνών, από την εξαγγελία της στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και λίγο πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012, η ολομέλεια του σώματος αποφάσισε την περικοπή μιας βουλευτικής αποζημίωσης για το 2011.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Βουλής για το 2012 πάντως, είναι μειωμένος κατά 27 εκατ. ευρώ ή κατά 13,65% σε σχέση με το 2011, και ανέρχεται σε 170.972.000 ευρώ.

Οι μειώσεις προέρχονται κυρίως από περικοπές σε μισθούς και επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής, από τη μείωση των λειτουργικών δαπανών, δαπανών για δημόσιες σχέσεις, για μετακινήσεις σε εξωτερικό και εσωτερικό κ.α.

Μάλιστα λόγω του ενιαίου μισθολογίου, για τους υπαλλήλους της Βουλής καταργείται ο λεγόμενος 15ος και 16ος μισθός που είχε λάβει τη μορφή επιδόματος, καθώς και το σύνολο των επιδομάτων που καταργούνται και στο υπόλοιπο δημόσιο, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής εξήγγειλε ότι –όπως και στο υπόλοιπο δημόσιο- θα θεσπιστεί και για τους υπαλλήλους της Βουλής το επίδομα επίτευξης στόχων.

Σε ότι αφορά στις περικοπές των βουλευτών, όπως καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2012, το σύνολό τους δεν ξεπερνά τα 2,17 εκατ. ευρώ. Αυτές αποτυπώνονται στους κωδικούς για τη συμμετοχή τους στα θερινά τμήματα της Βουλής και για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές της Βουλής, που ανέρχεται στα 2.125.000 ευρώ για το 2012 και στο επίδομα οργάνωσης γραφείου που μειώνεται συνολικά κατά 39.400 ευρώ ενώ τα έξοδα κίνησης μειώνονται κατά 10.500 ευρώ.

Αξιοσημείωτο πάντως είναι το γεγονός ότι για τους συνεργάτες που απασχολούν οι βουλευτές προϋπολογίζονται μόνο για υπερωρίες το 2012, 5.581.100 ευρώ.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η στάση του ΚΚΕ το οποίο ενώ αρχικά δεν δέχτηκε την περικοπή ενός μισθού για τους βουλευτές εκτιμώντας ότι εντάσσεται στον προϋπολογισμό της Βουλής τον οποίο καταψηφίζει, στη συνέχεια αφού διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για μεμονωμένη απόφαση, δια του Αντώνη Σκυλάκου διευκρινίστηκε ότι τελικά υπερψηφίζει την περικοπή μιας βουλευτικής αποζημίωσης.

Μάλιστα ο κ. Σκυλάκος υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ ήδη έχει ζητήσει να καταργηθεί η αποζημίωση των επιτροπών και οι βουλευτικές συντάξεις ενώ υποστήριξε ότι αν η απόφαση της περικοπής ενός μισθού εντασσόταν στον προϋπολογισμό της Βουλής, θα χρησιμοποιείτο σαν εργαλείο υπέρ της κυβέρνησης για να λέει στον κόσμο ότι «δείτε κόβουμε και εμείς άρα υποταχθείτε στην κυβερνητική πολιτική».

Ο Φίλιππος Πετσάλνικος – κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου, υπεραμύνθηκε της λειτουργίας του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, δηλώνοντας ότι στελεχώνεται από 12 δημοσιογράφους και 80 διοικητικούς και τεχνικούς υπαλλήλους και το κονδύλι του για το 2012 ανέρχεται στα 3,6 εκατ. ευρώ προσαυξημένα κατά 900 χιλιάδες ευρώ που αναλογούν στα πνευματικά δικαιώματα που καταβάλλονται για το πρόγραμμα πέραν των συνεδριάσεων της Βουλής.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου