DW: Ευρωπαϊκές πιέσεις προς Αντώνη Σαμαρά

Έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει μια μεταβατική κυβέρνηση στην Ελλάδα απευθύνει ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ. «Η στάση του Αντώνη Σαμαρά έναντι της χώρας του είναι ανεύθυνη», τόνισε ο Έλμαρ Μπροκ, καλώντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβει ευθύνες.

Αυτή είναι η άποψη της πλειοψηφίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, πρόσθεσε ο συντονιστής για θέματα εξωτερικής πολιτικής του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει και η ΝΔ. Ο Έλμαρ Μπροκ κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να υποστηρίξει πλήρως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και περικοπών που συμφωνήθηκε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει τίποτε προς αναδιαπραγμάτευση».

Σύμφωνα με τον κ. Μπροκ, «δεν είναι τώρα η ώρα για κομματικές αντιπαραθέσεις». Ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να διακηρύξει μέχρι τη Δευτέρα την υποστήριξή του σε μια μεταβατική κυβέρνηση ή σε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών: «Η ΝΔ θα πρέπει να αναλάβει πλήρη υπευθυνότητα», είπε χαρακτηριστικά ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.

Σταϊνμάιερ: Να ασκήσει πιέσεις η Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να ασκήσει πιέσεις στο αδελφό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου αυτό να συνεργαστεί για την υλοποίηση της συμφωνίας με την ΕΕ. Ο γερμανός πολιτικός επικρίνει το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία καταπολεμά τους όρους για την βοήθεια προς την Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση στη Γερμανία να ψηφίζει το πακέτο βοήθειας και οι έλληνες συντηρητικοί να το απορρίπτουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, λέει σε συνέντευξή του στη Welt am Sonntag ο κ. Σταινμάιερ

«Οι συντηρητικοί ενεργούν ανεύθυνα»

Η οικονομική Handelsblatt φιλοξενεί συνέντευξη με το γερμανό τέως καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Οι συντηρητικοί ενεργούν ανεύθυνα» και παραπέμπει στην εκτίμηση του κ. Σρέντερ για την στάση που τηρεί η ΝΔ στο ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας. Ο τέως καγκελάριος επιρρίπτει στους ευρωπαίους συντηρητικούς ότι δεν άσκησαν τις δέουσες πιέσεις στη Νέα Δημοκρατία για να αλλάξει στάση.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Σρέντερ ρωτήθηκε εάν η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ που έγινε επί της δικής του θητείας ήταν τελικά μια εσφαλμένη απόφαση. «Αν κάποιος είχε μια απολύτως καθαρή εικόνα για την οικονομική κατάσταση, εκείνη την εποχή, ίσως η απόφαση για την Ελλάδα να ήταν διαφορετική», είπε ο τέως καγκελάριος, προσθέτοντας ότι «τότε υπήρξε γενική ομοφωνία και η Κομισιόν πρότεινε την ένταξη...».
Πηγή: Σταμάτης Ασημένιος, Υπεύθ. Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος