Αντιπολίτευση: Εκλογές, όχι δημοψήφισμα

Η κίνηση υψηλού ρίσκου του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση της χώρας προκάλεσε την απόρριψη σύσσωμης της αντιπολίτευσης και δυσαρέσκεια στην Ευρώπη.

Η αντιπολίτευση ζητά εθνικές εκλογές και όχι δημοψήφισμα, παρότι ο κ. Παπανδρέου απέρριψε αυτή τη λύση υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ο δρόμος προς την άτακτη χρεοκοπία αλλά και τη συγκυβέρνηση.

Για «συνταγματική εκτροπή» αναμένεται να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει στις το μεσημέρι της Τρίτης, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα σημειώσει ότι το αίτημα για άμεση διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ως το καλύτερο και ασφαλέστερο δημοψήφισμα.

«Για πράξη ακραίας ανευθυνότητας και παραλογισμού που, αντί να διευκολύνει, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα», έκανε λόγο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μιλώντας τους Νέους Φακέλους της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Έκανε λόγο για «βαρύ λάθος που θα πληρωθεί», και πρόσθεσε ότι «μόνη ελπίδα πλέον είναι να πέσει γρήγορα ο κ. Παπανδρέου».

Οι διεθνείς αντιδράσεις
Τη θλίψη του για την κίνηση Παπανδρέου εξέφρασε ο Νικολά Σαρκοζί όπως μετέφερε στενός του συνεργάτης στην εφημερίδα Le Monde.

Η γερμανική κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τις αποφάσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής. Πρόκειται για μια εσωτερική εξέλιξη, λεει το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσημη ενημέρωση από την Αθήνα περιμένει η ΕΕ, προτού εκφραστεί επί της προαναγγελίας δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης που θα ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση.
Πηγή: skai.gr